Průjem – jak zastavit průjem
[dropcap]P[/dropcap]růjem se pozná vyloučením více než 3 řídkých stolic denně. Jde o to, že při průjmu je narušena funkce střeva, které místo vstřebávání vody a živin tyto látky vylučuje z těla ven. Je to ochranný mechanizmus, kterým se tělo snaží zbavit škodlivých látek. Při dlouhotrvajících úporných průjmech hrozí dehydratace (odvodnění) a celkové selhání organizmu.
Příznaky
Kormě stolice může být doprovázen dalšími příznaky, jako jsou křeče v břiše, nutkání na zvracení až zvracení, bolesti hlavy, zvýšená teplota, ve stolici se může objevit krev či hlen.
[box type=“info“ ]
Příčiny vzniku
Neinfekční příčiny – „zkažené jídlo“, dráždivé potraviny – např. potraviny smažené na přepáleném tuku, nevhodná kombinace potravin, příliš horké nebo studené nápoje, potravinnové alergie(např. na bílkovinu kravského mléka a vaječného bílku),
Infekční příčiny – průjmy způsobené bakteriemi, viry, parazity, plísněmi
[/box]
Co dodržovat při průjmu
- mějte dostatek tekutin – pijte minerální vody, slabší černý čaj slazený glukopurem (glukóza) nebo cukrem,
- pijte raději po lžičkách či malých doušcích, jídlo je třeba rozdělit do více malých porcí
- průjem pomáhají zastavit banány, dušená mrkev, rýžový odvar, obilné polévky
- později můžete zkusit sníst starší rohlík, dětské piškoty, nemastnou nemléčnou bramborovou kaši, vařené mleté libové hovězí nebo kuřecí maso
- následně zkuste zakysané mléčné výrobky, např. nízkotučný bílý jogurt, kefír, podmáslí, které jsou vhodné pro obnovu narušené střevní mikroflóry, živiny obsažené v zakysaných mléčných výrobcích, jsou navíc dobře stravitelné
Nevhodné potraviny a nápoje při průjmu:
- v akutním stadiu se obecně vyhýbejte pevné potravě a mléčným výrobkům
- potraviny s vysokým podílem vlákniny (hrušky, švestky, luštěniny, kapustu, květák, celozrnné pečivo a další) vylučte ze stravy na delší dobu stejně jako tučná jídla (tučná masa, majonézu, smažené potraviny…) a ostré koření
- z nápojů nejsou při průjmu vhodné silná káva, silný čaj a neředěný ovocný džus