Recept: Dietní pstruh na másle
Ryby jsou zdravé, o tom bez debat, ale ne všechny jsou tak populární jako pstruzi. Tyto sladkovodní ryby patří v české kuchyni k těm nejoblíbenějším, protože neobsahují příliš mnoho tuku a výtečně chutnají. V mase jsou obsaženy prospěšné látky jako omega 3 mastné kyseliny (podporují správné fungování kardiovaskulární soustavy), vitaminy a minerály (vápník, železo, fosfor, jód..). Na jemné svalovině si bez problémů smlsnou i děti a senioři a na své si přijdou také osoby, které se snaží zhubnout. Pstruh je dietní jídlo, protože na 100 gramů masa připadá pouze 0,1 gramu tuku a energetická hodnota činí 410 kJ.
Mezi nejoblíbenější recepty patří pstruh na másle. Ještě předtím, než vám prozradíme postup přípravy, vám poradíme několik tipů k výběru ryby.
Jak vybrat pstruha?
Zkušení rybáři moc dobře ví, že není nad to, když si člověk pochutná na vlastním úlovku. A nejde jen o osobní pocit – oproti zmraženému pstruhovi totiž čerstvé rybě nechybí výše zmíněné prospěšné látky. Pokud však rybaření neholdujete, pravděpodobně vám nezbude, než si koupit zmraženou rybu. Anebo si pstruha koupit živého z líhně a nechat si ho na místě zabít a vykuchat.
Ingredience, bez kterých se při přípravě pstruha na másle neobejdete
- 4 filety ze pstruha
- pepř
- sůl
- lžíce másla
- drcený kmín
- 2 papriky
- 200 g brokolice
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce oleje
- 90 g rýže
- 200 g květáku
Postup přípravy je následující:
Do hrnce s rozpáleným olejem (použijte kvalitní olej) nasypte ve vodě omytou rýži. Orestujte a jakmile rýže zesklovatí, přidejte vývar. Duste cca čtvrt hodiny a postupně přidávejte brokolici, kterou upravíte na menší kousky, krájenou papriku a květák. Jakmile voda dosáhne varu, míchejte směs po dobu dalších cca 10 minut.
Filety pstruha pečlivě omyjte, osušte, přidejte sůl a kmín (nepřežeňte to!). Filety oboustranně orestujte na pánvi na rozpáleném másle. Voilá a může se servírovat!