Recept na bábovku
Hádanka dne zní:“Která česká buchta patří mezi nejoblíbenější?“ Odpověď vás nepřekvapí. Připravili jsme pro vás recept na typickou českou bábovku, na které si smlsnete vy, vaše rodina i přátelé.
Ingredience
1 hrnek teplé vody
3 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
1 sklenka oleje
1 balíček vanilkového cukru
1 hrnek cukru krupice
2 lžíce kakaa
Postup
Prvním krokem je oddělení žloutků od bílků. Poté nasypte všechny sypké suroviny do mísy, přidejte tři žloutky, sklenici oleje a zalijte hrnkem teplé vody. Vše důkladně zamíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který následně vmíchejte do těsta. Nebojte se přidat rozinky, ořechy nebo kokos – záleží jen na vaší chuti.
Formu vymažte a vysypte moukou. Vlijte do ní cca 2/3 těsta. Zbylou třetinku dochuťte 2 lžícemi kakaa a zamíchejte. Poté těsto nalijte ke zbytku, které již čeká ve formě.
Nastává poslední fáze – pečení. Troubu předehřejte a prvních 20 minut pečte na 150 – 160°C. Poté teplotu nastavte na 180°C a nechte bábovku po dobu 20 – 30 minut dopéct. Zda je hotová, zjistíte snadno. Jako indikátor použijte „starou dobrou“ špejli 🙂
A co dál? Hotovou bábovku opatrně vyklopte, vyšperkujte cukrem a můžete servírovat.
Nechte si chutnat!