Recept na celozrnné těstoviny s bylinkovou omáčkou
Proč zařadit do svého jídelníčku těstoviny? Protože jsou velmi chutné, nenáročné na přípravu a lze z nich vykouzlit celá řada dietních pokrmů. V posledních letech se v české kuchyni vyskytují stále častěji, ale přesto je naše povědomí poměrně omezené. Připravujeme klasiku a zapomínáme, že se těstoviny připravují také z celozrnné mouky. Pokud jste nikdy celozrnné těstoviny neochutnali, máte nejvyšší čas vše napravit. Jsou chutnější a obsahují více vlákniny, což oceníte především při dietě. No a přidáte-li bylinky, není co řešit – delikatesa je na světě!
Recept na celozrnné těstoviny s bylinkovou omáčkou je velmi snadný a budete k němu potřebovat pouze tyto ingredience:
- čerstvé bylinky (ideálně bazalka, oregano a petržel)
- trocha česneku
- trocha olivového oleje
- kvalitní celozrnné těstoviny
Příprava omáčky
Omáčku připravíte tak, že dané ingredience smícháte (můžete je na jemno nakrájet, nebo rozmixovat v mixeru). Krémovějšího efektu docílíte přidáním olivového oleje a trochy vývaru.
Příprava těstovin
Omáčka je hotová a nezbývá, než uvařit těstoviny. Ať už použijete špagety, penne nebo jiné těstoviny, raději zvolte kvalitnější výrobky. Poznáte je tak, že jejich povrch nebude zcela hladký, ale mírně hrbolatý – hrbolky udrží více omáčky a dojde k perfektnímu propojení obou chutí. Z hladkých těstovin většina omáčky zteče.
Na balení těstovin je postup přípravy, včetně doporučené doby. Přesto průběžně zkoušejte, zda už nejsou těstoviny hotové. Předejdete tak nepříjemnému zjištění, že jste je převařili. Zkrátka a dobře těstoviny rozřízněte a bude-li v jejich středu trocha bílé mouky (ale opravdu jen špetka), jsou hotové.
Nezbývá, než těstoviny scedit, nalít do hrnce omáčku, lehce prohřát, zamíchat a pustit se s chutí do jídla. Přidáte-li na těstoviny čerstvý parmezán nebo jiný sýr dle chuti, podtrhnete celkovou chuť. Sýr můžete přidat i do omáčky, čímž dosáhnete hustší konzistence.