Kyselé citrónové muffiny vykouzlí úsměv
Exotické ovoce si k nám našlo cestu již dávno a jeho chuti podlehla spousta lidí. Asi největší klasiku představují citróny. Tyto samostatně pro většinu z nás nepoživatelné plody se hodí spíše na různé pokrmy anebo jako přírodní ochucovadlo. Kyselost citrónů je jedinečná a také přírodní. Na rozdíl od octa nijak neškodí našim vnitřním orgánům. Jako vynikající dochucovací prostředek poslouží citróny i u přípravy muffinů. Citrónové muffiny patří k tomu nejlepšímu, co vlastně tyto malé dortíky mohou nabídnout. Pojďme tedy na jejich přípravu.
Potřebujeme: ( na 12 kusů)
[checklist]
-
250g hladké mouky
-
120g cukru (může být i třtinový cukr)
-
1 vejce
-
2 až 3 lžičky prášku do pečiva
-
tři čtvrtiny hrnku polotučného mléka
-
polovinu hrnku rostlinného oleje
-
trochu soli
-
kůru nastrouhanou z citrónu (pokud možno co nejméně chemicky ošetřenou)
-
šťávu z jednoho celého citrónu
-
trochu soli
[/checklist]
Postup:
Troubu si na počátku předehřejte na 190 stupňů Celsia. Připravte si formy určené pro výrobu muffinů a jdeme na těsto. To budete opět připravovat za pomocí dvou misek. V té první smícháme sůl, prášek do pečiva a mouku. Ve druhé bude tekutá podoba těsta s rozmíchaného oleje, vejce, cukru a mléka. Celou hmotu pak rozmícháte společně v jedné větší míse. Postupně přidejte nastrouhanou citrónovou kůru a vymačkanou šťávu.
Když se podaří všechno maximálně rozmíchat, pak můžete nalít hmotu do muffinových forem. Ty by měly následně posečkat v troubě po dobu 25 minut. Odměnou za vaši snahu budou skvělé křehké muffiny s citrónovou chutí. Budete-li chtít, můžete je navíc ještě ozdobit oříšky anebo čokoládou a dodat jim další rozměr.