Vaření

Recept na kandovaný zázvor

Zázvor lékařský je vytrvalá bylina, která se v tropických asijských oblastech pěstuje již po tři tisíce let. Málokdo ví, že jde o jedno z prvních druhů koření, které kupci převáželi po známé Hedvábné stezce. Dnes je zázvor vysoce ceněn pro své příznivé účinky na lidské zdraví při boji proti nachlazení, nevolnosti a civilizačním chorobám. My vám prozradíme, jak ze zázvoru vyrobit lahodnou pochoutku, která vám přijde vhod vždy, když dostanete chuť na něco netradičního. Kandovaný závor je sice k mání v obchodech a můžete si jej objednat i přes internet, ale vlastnoručně vyrobený si jej vychutnáte mnohem lépe! Tím spíš, pokud si zázvor vypěstujete sami.

shutterstock_91001111

Jak připravit kandovaný zázvor?

Příprava kandovaného zázvoru není složitá a nezabere vám příliš mnoho času.

Nejprve ostrouhejte oddenek (můžete použít škrabku na brambory), oloupejte ho a nakrájejte na kostičky nebo plátky. Kousky zázvoru vložte do hrnce, zalijte menším množstvím vody, přiveďte k varu a nechte na mírném ohni vařit po dobu cca 60 minut. Chcete-li, aby byl kandovaný zázvor méně pikantní, povařte kousky bez toho, aniž byste přidali cukr. Během vaření vodu několikrát vyměňte.

Po hodině vodu slijte a svařte cca 400 g cukru a 0,2 l vody. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte do vody zázvor a přiklopte pokličkou tak, aby mezerou mohla unikat pára. Vařte po dobu dalších cca 60 minut na mírném ohni, než se odpaří většina vody.

Uvařený zázvor nechte oschnout na plechu, který předtím pečlivě vyložíte pečícím papírem. Pokud se na kouscích zázvoru vytvoří zkrystalizovaná vrstva cukru, odstraňte ji ještě za tepla. Hotové kandované kousky připomínají gumové bonbóny. Podle chuti je můžete obalit v cukru a poté usušit (na vzduchu, v mikrovlnce nebo v troubě). Skladujte v uzavřené nádobě v suchém a stinném prostředí.

Tip na závěr: Ochucený cukr, který vám zbyl po odstranění z kousků zázvoru, můžete použít při přípravě jiných receptů. Například na zázvorový čaj, limonádu nebo osvěžující drink.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *