Recept na pohankovou kaši s ořechy (na sladko)
Mlsat se dá i zdravě, což potvrzují populární pochoutky jako pohanková kaše. Mezi nejoblíbenější varianty bezesporu patří ta „na sladko“ s ořechy. Pohanku byste však měli zahrnout do svého jídelníčku nejen kvůli její chuti, ale především obsahu vyvážené skladby aminokyselin. Nachází se jich v ní celkem 18 a nechybí ani lysin – látka, která má preventivní účinky proti herpetickým virům.
Na pohance si pochutnají i osoby alergické na lepek a navíc z ní získají spoustu bílkovin. A aby toho nebylo málo, nesmíme zapomenout na nenasycené mastné kyseliny a důležité prvky jako měď, zinek a selen. Přítomnost vitaminu B1, B2, E a C vás zřejmě nepřekvapí… Ale teď to hlavní – slíbený recept na pohankovou kaši s ořechy.
K přípravě pohankové kaše budete potřebovat následující ingredience:
- 2 hrnky mléka
- 1 malou lžičku soli
- 1 hrnek pohanky
- 4 jablka
- 4 větší lžíce medu
- máslo
- skořici
- rozinky
- ořechy (nejlepší jsou vlašské)
Postup přípravy
Předtím, než se pustíte do vaření, vysypte pohanku na stůl a důkladně ji proberte. Vyřaďte zkažená nebo ušpiněná zrnka a poté zbytek propláchněte studenou vodou. Následně pohanku dvakrát properte v přichystané vařící vodě, nechte okapat a vložte do hrnce s jemně osoleným mlékem. Jakmile se pohanka dovaří, nezapomeňte ji dochutit medem, rozinkami, ořechy a pokrájenými jablíčky. Výsledek předčí vaše očekávání!
Pohankovou kaši lze podávat mnoha způsoby. A zatímco někdo nedá dopustit na ryze přírodní variantu, gurmáni si neodpustí dochucení skořicovým cukrem nebo skořicí, případně i další čerstvé suroviny. Chuť pohanky znásobí výše zmíněná čerstvá jablka, ale v podstatě můžete kaši doplnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem.