Recepty na vánoční cukroví
[dropcap]D[/dropcap]o Vánoc je sice ještě daleko, jenomže čas utíká jako voda. Ani se nenadějeme a budeme opět sedět u štědrovečerní tabule. Nejkrásnější svátky v roce se nesou v duchu slavnostní atmosféry plné porozumění, pokory, ale také dárečků a v neposlední řadě i voňavého cukroví. Pečení je folklór, bez kterého si Vánoce nedokážeme představit.
Recepty
Předtím, než se pustíme do nákupu ingrediencí, si musíme ujasnit, které typy cukroví upečeme. Možností je spousta – od „staré dobré“ klasiky až po moderní recepty. Můžete se inspirovat v kuchařkách, požádat své přátele nebo zasurfovat na internetu. Receptů na cukroví je všude habaděj, stačí si vybrat!
Ingredience
Máte vybráno? Jakmile se rozhodnete pro konkrétní typ(y) cukroví, můžete se se vydat na nákup ingrediencí. Máte-li se pečením cukroví předchozí zkušenosti, pak zřejmě víte, že každá značka mouky nebo tuku má mírně odlišné vlastnosti. Neriskujte a sáhněte po osvědčených ingrediencích, které přinesou jistý výsledek. Nezapomeňte ani na vanilku, citronovou kůru a koření, které cukroví zajistí specifickou vůni.
Druhy cukroví
Receptů je velmi mnoho. Některé druhy cukroví mohou posloužit také jako vkusná vánoční dekorace – například perníkové chaloupky. Cukrovím lze ozdobit také svícny, betlémy a samozřejmě i vánoční stromeček. Jako ozdoby se nejčastěji používá cukroví z perníkového těsta. Tím většina žen také zahajuje pečení, protože trvá, než změkne.
Mezi nejoblíbenější druhy cukroví patří také linecké s marmeládou. Na štědrovečerní tabuli by ale nemělo chybět ani cukroví s ořechovou příchutí. Můžete použít vlašské, lískové i arašídové ořechy.
Poslední fáze přípravy cukroví se nese v duchu zdobení. Pro někoho je zdobení příjemnou kratochvílí, jiní by to nejradši nechali ně někom jiném. V každém případě můžete ukázat, co ve vás je. Buďte kreativní a okouzlete ostatní nápaditými výtvory.
A abychom nezapomněli, těsně před svátky připravte nepečené cukroví. Na tom si smlsnete ještě více než na pečeném. Vosí hnízda, domácí čokoláda, rumové a kokosové kuličky, ale také domácí Rafaelo – tyto druhy cukroví z tácku zmiznou jako první.