Recepty z cukety
[dropcap]C[/dropcap]uketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a je to ideální potravina na hubnutí.
Cuketa vařená
Suroviny
- 1 kg cukety
- 8 dkg másla
- 4 lžíce strouhanky
- zelené petrželky
- sůl
Příprava
Cuketu oloupeme, nakrájíme na plátky a hodíme do horké slané vody na 15 až 20 minut. Necháme okapat, dáme na mísu, posypeme opraženou strouhankou nebo nasekanou petrželkou a polijeme horkým máslem.
Cuketa pečená
Suroviny
- 8 mladých cuket
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 4 dkg másla
- 4 lžíce strouhaného sýra
- pepř
- sůl
Příprava
Mladé neloupané cukety nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme, dokud se voda nevypaří. Potom cukety polijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce, posypeme strouhaným sýrem, pokropíme máslem a v horké troubě pečeme dorůžova.
Cuketový nákyp
Suroviny
- 1 cuketa
- 15 dkg tvrdého sýra
- 3 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 kypřící prášek
- olej
- mouka (hladká nebo rýžová)
- pepř, sůl
- sladká paprika, drcený kmín, majoránka
Příprava
Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo i se slupkou. Přidáme nastrouhaný sýr. Cibulku nakrájíme na jemno a osmahneme na oleji. Zamícháme k cuketě. Přidáme vejce, kypřící prášek a koření. Zahustíme moukou a těsto nalijeme na vymazaný plech. Pečeme při teplotě 180 st. C.
Dobrou chuť.