Rychlá brokolicová polévka
Tato skvělá brokolicová polévka bude hotová v mžiku, navíc není potřeba žádný vývar ani bujón. Jen krémová polévka plná zeleniny.
Brokolice je chutná zelenina nadupaná spoustou skvělých látek, obzvláště je v ní spousta vitamínu C. Brokolice je jedlá odrůda brukve zelné, je příbuzná kapustě nebo také květáku. Brokolice jsou vlastně dužnaté části rostliny s růžicemi. Kromě vitamínu C obsahuje také velké množství beta karotenů, vitamínu E, D, B1, B2, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálních látek je v ní spousta draslíku, vápníku, železa, selenu i fosforu. Brokolice má velké množství vlákniny, vody ale i poměrně velké množství bílkovin, zároveň má nízkou energetickou hodnotu, což z ní dělá ideální dietní jídlo. Brokolice je také antioxidant a chrání tělo proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Dále brokolice zlepšuje trávení (tak jako většina zeleniny), posiluje srdce a krevní oběh, zrychluje metabolismus, zlepšuje imunitní systém, zlepšuje spánek a uklidňuje při stresu. Má zkrátka spoustu skvělých účinků, takže by se o ní dalo říct, že je to taková superpotravina.
Tato brokolicová polévka je na přípravu opravdu velmi snadná. Brokolici stačí uvařit ve vodě, můžeme přidat pórek, případně jinou zeleninu. Ochutíme klasicky cibulí, solí, pepřem a na lepší chuť také koriandrem. Cibule ve vodě krásně změkne, takže se nemusí předem krájet, pouze je třeba ji oloupat. Po uvaření pak vše rozmixujeme a vznikne krásně husté zelené pyré. Na ozdobu si můžeme předem vyndat pár kousků brokolice, případně je rozkrájet na menší kousky. Po rozmixování je pak vrátíme do polévky, takže polévka nebude jen cosi tekutého, ale budou tam i kousky brokolice. Do polévky můžeme také přidat pár uvařených brambor nakrájených na kousíčky, nebo mrkev, kterou vaříme a rozmixujeme společně s polévkou. Polévku je nejlepší podávat s krutonky, ty můžeme mít buď kupované (takové kuličky), nebo si je můžeme snadno připravit sami, a to jednoduše z malých kousků pečiva (může být i starší), které osmahneme na troše oleje. Krutonky je lepší připravit zvlášť do misky, kterou nachystáme na stůl, protože se v polévce rychle rozmočí, a to většině lidí nechutná. Navíc si takto může každý nabrat, kolik chce.
Čas: 40 minut Množství: 5 porcí Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- 1 brokolice (500g)
- 100g pórku
- sůl
- pepř
- koriandr
- 1 střední cibule
- 2 krajíce chleba
- olej na smažení
Postup:
- Brokolici okrájíme a poté nakrájíme na menší kousky, pórek omyjeme a nakrájíme.
- Brokolici a pórek dáme do většího hrnce spolu s oloupanou cibulí, solí, pepřem a trochou koriandru.
- Celé to zalijeme teplou vodou, aby bylo vše ponořené, a přivedeme k varu.
- Vaříme asi 30 minut, poté rozmixujeme ručním mixérem na kašovitou konzistenci.
- Před podáváním si připravíme krutonky. Chleba nakrájíme na menší kostečky a zprudka osmahneme na troše oleje.
Podáváme za tepla, krutonky dáváme do polévky těsně před jídlem, aby se nerozmočily.