Vaření

Rychlé bezlepkové sušenky

Sušenky z arašídového másla neobsahují žádný lepek ani pšenici a přitom jsou tak chutné a vláčné, že se jimi nebudete moct nabažit.

Lepek, co to je? Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinného obsahu. Alergii na lepek již má kde kdo. I když alergii nemáte, stejně byste se měli lepku vyhýbat. Proč? V lepku samotném ani není takový problém, problém je v tom, kolik ho sníme. Jíme ho v pečivu, v těstovinách, v pizze, v omáčkách, dokonce i v masných výrobcích, do kterých se přidává mouka.

Takové vysoké množství lepku škodí našemu střevu a způsobuje zažívací problémy, zhoršuje naši imunitu, zvyšuje riziko zánětů a také dává predispozici ke vzniku cukrovky. V pšenici jsou ale i další špatné látky kromě lepku. Pšenice je totiž šlechtěna a geneticky upravována, takže se značně odlišuje od pšenice, kterou znaly naše prababičky. Kromě zvýšení obsahu lepku se také zvýšil obsah dalších látek, které způsobují problémy se zažíváním, zvyšují riziko vzniku apoptózy, zánětů, ale i srdečního infarktu. Na druhou stranu je v pšenici málo vitamínů a minerálních látek, které jsou navíc při výrobě mouky odstraněny. Bílá mouka také značně přispívá k obezitě.

Proč se teda bílá mouka s vysokým obsahem lepku tolik používá? Odpověď je jednoduchá. Lepek je pro potravinářské účely ideální. Dodává výrobku pružnost, některé výrobky zase zahušťuje, některé zas drží pohromadě. Proto platí pravidlo, čím víc lepku tím líp. Líp pro vzhled výrobku, ale líp pro naše zdraví? Rozhodně ne.

Lepek lze omezit buď přímo vyřazením mouky a výrobků z ní, nebo při pečení použitím jiných surovin podobných pšeničné mouce, které lepek neobsahují, nebo ho obsahují méně. Ideální je pohanková mouka, neobsahuje žádný lepek a navíc je v ní spoustu vitamínů a minerálů. Pšeničnou mouku nelze nahradit v receptech, kde je jako hlavní surovina, kvůli již zmíněným vlastnostem, ale lze ji nahradit v receptech, kde je jí menší množství, jako v tomto receptů. Existuje však spousta receptů, které jsou skvělé a není u nich potřeba žádné mouky.

x_MG_4122

Čas: 20 minut         Množství: 28 sušenek            Náročnost: snadné

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 hrnek arašídového másla
  • ¾ hrnku cukr krystal nebo třtinový
  • 40g čokolády
  • ½ čajové lžičky vanilkové esence
  • 1 až 2 lžíce pohankové mouky

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  2. Ve větší míse si vidličkou nebo metličkou rozmícháme vejce.
  3. K vejci přidáme arašídové máslo, cukr a vanilkovou esenci a důkladně promícháme.
  4. Dle potřeby k těstu přidáme pohankovou či jinou mouku na zahuštění. Těsto by mělo být mírně lepkavé, ale zároveň by mělo být tvarovatelné.
  5. Nakonec do těsta zamícháme kousky cukrářské čokolády nebo čokolády na vaření, kterou jsme si najemno nakrájeli.
  6. Z těsta tvarujeme menší kuličky, které klademe na plech.
  7. Pomocí paličky na maso tvarujeme sušenky, před každou sušenkou je lepší paličku obalit v mouce nebo moučkovém cukru, aby se na ni sušenky nelepily.
  8. Sušenky pečeme asi 10 minut, dokud nebudou na povrchu mírně zlatavé a suché. Uvnitř by měly být vláčné ale ne syrové.

Po upečení můžeme sušenky ihned podávat, nebo je nechat na později. Ideální je ujídat je po celý den.

x_MG_4111

x_MG_4117

x_MG_4123

 

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *