Salát z červené řepy
[dropcap]Č[/dropcap]ervená řepa je zelenina, která nám nejen obohatí náš jídelníček, ale hlavně je velice zdravá. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Podporuje krvetvorbu, zabraňuje kornatění tepen, blahodárně působí na pleť, vlasy, nehty a odvádí jedovaté látky z těla. Na přípravu salátů se používá syrová nebo vařená.
Ze syrové červené řepy je výborný salát s mrkví a jablkem
Pro přípravu potřebujeme:
[starlist]
- 400 g syrové červené řepy
- 100 g mrkve
- 1 jablko
- křen
- 1 citron
- olivový olej
- sůl
- pepř
[/starlist]
Postup při přípravě salátu:
Červenou řepu oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubším struhadle. Stejným způsobem si připravíme také mrkev a jablko zbavené jádřince. Křen můžeme použít čerství nebo sterilovaný. Čerství křen však nastrouháme na jemno. Na tyto ingredience nakapeme šťávu z citronu a trochu olivového oleje. Přidáme sůl, pepř a salát promícháme. Správně ochucený salát dáme zhruba na hodinu vychladit do ledničky. Pak je připravený k servírování. Podává se k různým hlavním jídlům nebo samotný například s pečivem jako lehká svačina nebo večeře.
Z vařené červené řepy je oblíbený salát s nivou
Pro přípravu potřebujeme:
[starlist]
- 400 g červené řepy
- 150 g Nivy
- 4 stroužky česneku
- 200 ml bílého jogurtu
- ocet
- pepř
- sůl
[/starlist]
Postup:
Červenou řepu nejprve uvaříme do měkka. Vaří se celá ve slupce i s kořenem. Zchladlou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubo. Nivu buďto také nastrouháme nebo jen rozdrobíme. Přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku, bílý jogurt, sůl a pepř podle chuti. Všechny ingredience opatrně promícháme a vychlazený můžeme podávat.