slané těsto
Tipy & praktické informace

Slané těsto na modelování

[dropcap]V[/dropcap]elmi zajímavými dekoracemi do našeho bytu mohou být i ty, které jsou vyráběny z těsta. Zní to možná neobvykle, ale hlavně slané těsto je velmi zajímavou a rozhodně i oblíbenou modelovací hmotou. Přitom příprava takového těsta rozhodně není nijak složitá, protože základem je samozřejmě mouka a sůl. Ta by měla být co nejjemnější, a tak se vyvarujte různým hrubozrnným variantám.

slané těsto

Jak těsto správně připravit

Vytvořit slané modelovací těsto určitě není nijak náročnou činností. V principu totiž stačí použít hladkou pšeničnou mouku, vodu a samozřejmě také sůl. Základem je tedy všechny ingredience smíchat, a to nejlépe v poměru 2 šálky mouky, 1 šálek soli, a necelý šálek vody. Jak je patrné, soli se používá skutečně velké množství. Je to zkrátka dáno tím, že na dané těsto je třeba pohlížet jako na modelovací hmotu, a nikoliv jako na základ pro přípravě jídla. Všechny ingredience je nutné hníst velmi pomalým způsobem.

Těsto necháme lehce proschnout a můžeme začít

Jakmile máme těsto připraveno, necháme ho pár minut odpočinout, a můžeme začít s modelováním. Sami uvidíte, jak kvalitní modelovací hmota z něho je. Navíc vymodelované výrobky není problémem ani malovat různými barvami. Na těsto perfektně chytnou, a samozřejmě budou držet za všech okolností. V tomto ohledu není třeba mít jakékoliv obavy.

[box type=“success“ ]

Nezapomínáme na důkladné prosušení

Máme-li dané figurky nebo dekorace vymodelovány, je třeba je nechat proschnout. Stejně jako se v případě keramiky používá pec, v tomto případě použijeme běžnou troubu, kterou nastavíme na zhruba 100 – 150 stupňů, podle tloušťky daného těsta. Čím je vyšší, tím i vyšší teplota. Následně necháme těsto v troubě 30 – 60 minut, a poté by mělo být vše kompletně hotovo, a dané dekorace jsou hotové. Stačí je už jenom nechat vychladnout, a samozřejmě umístit na požadované místo.

[/box]

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *