Vaření

Špagety s pórkovým pestem

Těstoviny zalité pórkovým pestem s kuřecím masem jsou výborné jako rychlý a zároveň chutný recept na skvělou večeři či oběd.

Už vás omrzely boloňské špagety, nebo nemáte chuť na další těstoviny na sladko? Tak je pro vás tento recept přímo ideální. Pokud ale nemáte v oblibě pórek, je pro vás zbytečné číst dál, i když to už jste mohli vytušit z názvu tohoto receptu. Dobrou zprávu mám i pro vegetariány, sice je v receptu maso, ale to lze velice snadno nahradit bezmasým výrobkem, nebo ho jednoduše z receptu vynechejte. Hlavní chuť tvoří totiž pórek, takže i bez masa bude toto jídlo stále chutné. Recept je i poměrně dietní díky zastoupení zeleniny a masa v kombinaci s komplexními sacharidy v těstovinách.

Proč název pesto? Nejedná se o pravé pesto, ale o obecný výraz, tedy jiný název pro jakousi zeleninovou omáčku. Pravé pesto je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Tradiční příprava spočívá v rozdrcení bazalky v mramorovém hmoždíři, ta se pak dochutí solí, česnekem, parmezánem, piniovými ořechy a olivovým olejem. Pesto se typicky dává ke špagetám a jak mnohé mohlo již napadnout, vzniklo právě v Itálii.

Jak už jsem zmínila, nejedná se o tradiční pesto. Jaký je tedy tento recept? Vcelku jednoduchý. Hlavními složkami jsou těstoviny, zelenina (v tomto případě pórek a celer), maso (ideálně kuřecí) a 12% smetana. Dále dochucujeme jen kořením, worchestrovou omáčkou, olivovým olejem a na vrch trochou nastrouhaného sýru. Recept je rychlý a jednoduchý, takže se hodí pro přípravu výborné večeře v Italském stylu, i když vaříte na poslední chvíli.

x_MG_3779

Čas: 40 minut         Množství: 2 porce            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • špagety
  • bazalka drcená
  • oregano drcené
  • olivový olej
  • 1 střední cibule
  • 1 menší kuřecí prsní řízek
  • worchestrová omáčka
  • olej na smažení
  • kurkuma mletá
  • sůl
  • ½ pórku
  • ½ řapíku celeru
  • 100g 12% smetany
  • 50g tvrdého sýru

Postup:

  1. V osolené vodě si uvaříme špagety v množství na dvě porce dle návodu, scedíme a poté vrátíme zpět do hrnce. Špagety dochutíme bazalkou, oreganem a olivovým olejem.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rozpálíme pánev s olejem a poté zde osmahneme cibuli do zlatova a teplotu plotýnky snížíme.
  3. Kuřecí řízek očistíme a nakrájíme na kostečky, přidáme v cibulce a dál smažíme.
  4. Pórek omyjeme a nakrájíme najemno, až bude maso zatáhlé, přidáme pórek na pánev. Nakrájíme celer a také ho přidáme na pánev.
  5. Směs na pánvi dochutíme solí, kurkumou a worchestrovou nebo sójovou omáčkou, chvíli smažíme a poté zalijeme smetanou, přikryjeme pokličkou a necháme asi 3 minuty dusit. Poté pánev odstavíme z plotny.
  6. Špagety s pórkovým pestem servírujeme ještě teplé, posypané sýrem a se snítkem máty.

x_MG_3774

x_MG_3765

x_MG_3778

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *