Špatné skladování potravin – co tedy rozhodně nedělat? 1
Kazí se potraviny, které koupíte extrémně rychle? Dáváte banány do lednice, protože podle vašeho úsudku tak mnohem déle vydrží? A najednou se divíte, proč tak rychle zčernají. Maso, které dáte do mrazáku, vám tam může vydržet klidně i dva roky. Nebo tomu tak není? Často také najdete brambory v lednici nebo do ní ukládáte chléb a další potraviny. Špatné skladování je velmi ošemetná věc, lidé jej často nedodržují, proto se potraviny kazí, aroma vyprchává, chuť je najednou výrazně jiná a problémy se zdravotní stránkou nevyjímaje.
Skladování jednotlivých potravin
Každá potravina je specifická svou chutí a tím, kde se pěstuje, kde rostla. Podobně je na tom také skladování potravin, protože to je nutno dělat správně. Jak jednotlivé potraviny skladovat? Jakých chyb se můžete svou neznalostí dopouštět? Jak správně skladovat potraviny a chyb se vyvarovat?
Skladování potravin podle intuice
Dáváte potraviny tam, kde si myslíte, že by vám mohli vydržet? Často to není zrovna nejlepší volba. Nezjišťujete totiž, jaké jsou podmínky skladování, co je nutno dodržet a co naopak rozhodně nedělat. Pro čerstvost a aroma potravin je důležitá teplota, světlo a také vlhkost vzduchu. Jídlo se nesprávnou manipulací a skladováním může zkazit. Zjistěte, jak se jednotlivé potraviny skladují, a dodržte tento postup.
Uloženo déle, než je dobré
Poměrně častá chyba, kterou si lidé neuvědomují. Nejvíce se doba uložení překračuje u mražených výrobků. Když něco zmrazíte, pak to tam přece vydrží dlouho, ne? Nic tomu není, je to u ledu. Klidně tak maso necháte i dva roky. Syrové maso by však v mrazáku nemělo být déle, než čtyři měsíce. Když máte maso uvařené, pak by se ta doba měla pohybovat v maximální délce jednoho roku. Mrazíte-li ovoce a zeleninu, pak by to nemělo být opět déle než jeden rok. Když jednotlivá jídla mrazíte, popište si je. Budete se v mrazáku lépe orientovat a také budete mít přehled o tom, kdy které maso vytáhnout.