Špatné skladování potravin – co tedy rozhodně nedělat? 2
Kazí se potraviny, které koupíte extrémně rychle? Dáváte banány do lednice, protože podle vašeho úsudku tak mnohem déle vydrží? A najednou se divíte, proč tak rychle zčernají. Maso, které dáte do mrazáku, vám tam může vydržet klidně i dva roky. Nebo tomu tak není? Často také najdete brambory v lednici nebo do ní ukládáte chléb a další potraviny. Špatné skladování je velmi ošemetná věc, lidé jej často nedodržují, proto se potraviny kazí, aroma vyprchává, chuť je najednou výrazně jiná a problémy se zdravotní stránkou nevyjímaje.
Skladování jednotlivých potravin
Každá potravina je specifická svou chutí a tím, kde se pěstuje, kde rostla. Podobně je na tom také skladování potravin, protože to je nutno dělat správně. Jak jednotlivé potraviny skladovat? Jakých chyb se můžete svou neznalostí dopouštět? Jak správně skladovat potraviny a chyb se vyvarovat?
Nechat potraviny v originálním balení
Přinesete z obchodů jídlo, které už je v obalu? Proč jej přebalovat, když obal, kterým disponují, je jistě dobře ochrání. Cereálie v igelitovém sáčku, pečivo v obalu, ovoce a zelenina v sáčku. Jde o poměrně častou a rozsáhlou chybu. Sáček vám může pomoci při určitém krátkodobém uchovávání potravin, ale pro dlouhé uskladnění sáhněte po něčem jiném. Delší doba skladování v plastovém sáčku může zapříčinit vznik plísní, vlhkosti, škůdců. Do potravin se mohou dostat červi nebo myši, pro ně není igelit překážka. Navíc toto balení nedává jídlu prostor pro čerstvý vzduch, snadno se zapaří.
Maso na talíři
Dáváte do lednice maso a to vždy na talíři? Opět špatně. Maso je nutno vložit do nádobky, kterou můžete uzavřít. Syrové maso může totiž kontaminovat ostatní potraviny a pro vaše zdraví to nemusí být bezpečné. V syrovém mase se objevují bakterie, které při vaření či jiném tepelném zpracování umírají a zbavíte se jich. Ovšem ne všechno z lednice tepelně upravujete.