
Šťavnaté mrkvové dorty – 1. díl
V dnešní době není začlenění mrkve do těsta na koláče a sušenek asi žádným překvapením. Právě tato zelenina je ideální pro sladké recepty, a to nejen proto, že zvyšuje její chuť a snižuje množství použitého cukru, ale také proto, že poskytuje bezkonkurenční neuvěřitelnou šťavnatost. Naše recepty na mrkvové koláče jsou toho důkazem.
Než se do nich pustíme, řekneme si něco o mrkvi jako takové. Je totiž velmi zdravá, pojďte se podívat, co vám v dortech přinese.
Mrkev je kořenová zelenina, o které se často tvrdí, že je perfektní výživou.
Je křupavá a velmi chutná
Je obzvláště dobrým zdrojem beta karotenu, vlákniny, vitamínu K1, draslíku a antioxidantů. Vlastní také řadu zdravotních výhod. Je vhodným jídlem na hubnutí a bývá spojována v souvislosti se snížením hladiny cholesterolu a zlepšením zdraví očí. A co více, její karotenové antioxidanty snižují riziko vzniku rakoviny. Mrkev získává svou oranžově jasnou barvu z beta karotenu, což je antioxidant, který vaše tělo přeměňuje na vitamín A.
Nutriční hodnoty
Obsah vody mrkve se pohybuje v rozmezí 86–95% a jedlá část obsahuje přibližně 10% sacharidů. Mrkev obsahuje velmi málo tuku a bílkovin.
Ve 100 gramech mrkve se nachází:
Voda: 88%
Bílkoviny: 0,9 gramů
Sacharidy: 9,6 gramů
Cukr: 4,7 gramů
Vláknina: 2,8 gramů
Tuk: 0,2 gramu
Mrkev se tedy skládá hlavně z vody a sacharidů .
Smetanovo-sýrový mrkvový dort
Složení:
- 350 g celozrnná mouka
- 4 vejce
- 180 g moučkový cukr
- 150 ml slunečnicový olej
- 200 g strouhaná mrkev
- 15 g droždí
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 400 g tavený sýr
- 50 g másla
- 300 ml tekutá smetana na šlehání
- 1/2 čajové lžičky vanilkového cukru
- pomerančová kůra z jednoho pomeranče
Postup:
Začneme předehřátím trouby na 180°C. Vejce rozšleháme s cukrem, dokud směs nezbělá. Přidáme olej, mouku, droždí, sůl a jedlou sodu. Dále pomerančovou kůru a nastrouhanou mrkev. Formu o průměru 22 cm vymažte tukem a těsto do ní nalijte. Vložte do trouby a pečte cca 35 minut nebo do té doby, dokud nevytáhnete čisté párátko.
Zatímco upečený dort chladne, umixujte si polevu. V misce jemně a ručně sýr s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přilijte smetanu a povolené máslo.
Když je dort studený, vyjměte ho z formy a rozkrojte ho napříč na dvě části. Každou natřete tímto připraveným krémem včetně vršku dortu. Dozdobte ořechy.
Tradiční mrkvový dort
Složení:
- 270 g mrkve
- 1 pomeranč
- 4 vejce
- 130 g hnědého cukru
- 240 g mouky
- 16 g prášku do pečiva
- 20 g nasekaných ořechů
- 25 g rozinek
- 5 ml vanilkové esence
- 8 g mleté skořice
- 2 g mletého muškátového oříšku
- 1 kardamomové semínko
- špetka mletý černý pepř, sůl
- 120 g slunečnicového oleje
- 65 g másla
- 125 g smetanového sýra
- 45 g moučkového cukru
Postup:
Mrkev oloupeme a nastrouháme. Čím menší kousky, tím lépe. Nastrouháme také pomerančovou kůru a vytlačíme její šťávu. Troubu předehřejte pomocí ventilátoru na 175°C.
V misce rozšlehejte vejce s hnědým cukrem, přidejte mrkev, olej, vanilku, dvě lžíce pomerančové šťávy a pomerančovou kůru. V jiné misce smíchejte mouku, droždí, sůl, ořechy a pepř. Po promíchání spojte obsah obou misek dohromady. Podlouhlou formu o délce 22 centimetrů vymastěte, nalijte směs a pečte 50 minut.
Zatímco dort chladne, udělejte si polevu. Za tímto účelem v misce smíchejte máslo, sýr při pokojové teplotě, moučkový cukr a špetku vanilkové esence. Vznikne vám hmota, kterou rozetřete na vršek dortu.
Snadný mrkvový dort
Složení:
- 250 g loupané mrkve
- 30 g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 125 g cukru
- 70 g pšeničné mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 5 g vanilkové esence
- 25 g slunečnicového oleje
- špetka soli
Postup:
Nastrouhejte mrkev, vlašské ořechy nasekejte a promíchejte. Pokud nemáte rádi ořechy, můžete je nahradit jiným sušeným ovocem, jako je lískový ořech nebo mandle. Kterýkoliv z nich dodá dortu zajímavý nádech chuti a textury.
V hluboké misce lehce rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte prosetou mouku spolu se špetkou soli a práškem do pečiva. Vmíchejte vanilkovou esenci a rostlinný olej. Nakonec přisypte mrkev a drcené ořechy a dobře promícháme. Zakryjeme dno dvou dortových forem 16×8 cm pečícím papírem a těsto rozdělíme na dvě poloviny. Můžeme použít také jednu větší formu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35 – 40 minut.

