Šťavnaté mrkvové dorty – 3. díl
Chybí vám do sbírky i recept na mrkvový dort bez lepku? Dnes vám ho představíme! Je vynikající z hlediska použitého koření, které tu sehraje hlavní roli. Společně s pomerančovou marmeládou nahořklé chuti si neskutečně pochutnáte. Vyzkoušet můžete i další moderní dorty, kde naleznete novodobou quinou i mandlovou mouku. S chutí do toho, půl je hotovo…
Bezlepkový mrkvový dort
Složení:
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hnědého cukru
- 33 g směsi mouky pro bezlepkové pečení
- 5 g bezlepkového prášku do pečiva
- 4 g mleté skořice
- 4 g mletého kmínu
- 2 g mletého muškátového oříšku
- 100 g mrkve
- 1 vejce
- 15 g hořké pomerančové marmelády
- 10 g loupaných vlašských ořechů
- 20 g vypeckovaných datlí
- 30 g smetanového sýra
- 15 g 33 % smetany
- 10 g moučkového cukru
Postup:
Směs pro bezlepkové pečení se připravuje z 95 g rýžové mouky, 25 g kukuřičného škrobu a 15 g tapiokové mouky. Můžete si ji vyrobit sami nebo koupit již hotovou. Následně si připravte formu o průměru 14 -16 cm a nastavte troubu na 175 ° C. Formu, základnu a boky vymastěte máslem.
Vystřihněte kruh mastného papíru stejné velikosti jako základna formy, aby se těsto nepřichytilo na dno. Oloupejte, umyjte a nastrouhejte mrkev na jemném struhadle. Pak nasekejte vlašské ořechy na jemné kousky a také datle. Ovoce si nechte na později.
Ve velké misce spojte suché přísady – mandlovou mouku, hnědý cukr, moukovou směs pro bezlepkové přípravy a koření. V jiné misce rozšlehejte vejce spolu s hořkou pomerančovou marmeládou. Přidejte nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a datle. Suché a mokré přísady smíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Vše nalijte do formy a těsto rozetřete po celé ploše pomocí špachtle a formu vložte do trouby. Nechte péct přibližně 50 minut. Před zdobením vyčkejte až úplně vychladne.
Smetanový sýr a smetanu vyšlehejte v hluboké misce, kam také prosijte moučkový cukr. Teď už jen jemně ručně promíchejte. Vzniklým krémem naplňte cukrářský sáček a dort dozdobte. Fantazii se meze nekladou a fantasticky bude vypadat také oranžový a zelený fondán, který s trochou dovednosti vytvarujte do podoby mrkve.
Mrkvovo – jogurtový dort
Složení:
- 180 g jemně nastrouhané mrkve
- 1 větší vejce
- 50 g povoleného másla
- 110 g špaldové mouky
- 120 g cukrářské mouky
- 70 g hnědého cukru
- 200 g přírodního jogurtu
- 50 ml mléka
- 8 g prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
- 2 g jedlé sody (1/2 čajové lžičky)
- 2 g soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a připravte si obdélníkovou formu o průměru asi 20 cm, kterou vymastěte nebo vyložte pečícím papírem. Mrkev na jemno nastrouhejte, dokud nebudete mít 180 g a odložte stranou. V misce rozšlehejte vajíčko s hnědým cukrem a přidejte máslo, jogurt a mléko – šlehejte, dokud se všechny suroviny nepropojí.
Mouky, droždí, jedlou sodu, sůl a koření smíchejte a přidejte mrkev. Poté přisypte do druhé připravené směsi, dokud nevznikne homogenní hmota. Nalijte do formy a pečte cca 40-45 minut, přičemž kontrolujte párátko, které by mělo být suché.
Mrkvový dort s quinou a mandlovou moukou
Složení:
- 240 g jemně nastrouhané mrkve
- 2 velká vejce
- 1 citron
- 80 g mletých lískových oříšků
- 70 g mletých mandlí
- 5 ml vanilkové esence
- 5 g mleté skořice
- 3 g mletého zázvoru
- 5 g jedlé sody
- 2 bílky
- špetka soli
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C a vyndejte si obdélníkovou formu asi 20 cm. Mrkev lehce oloupejte, dobře umyjte a osušte. Nastrouhejte do množství 240 g a promíchejte se šťávou z poloviny citronu. Rozklepněte vejce do misky s vanilkovou esencí a šlehejte metličkou. Přidejte lískové ořechy, mandle, koření, jedlou sodu a sůl. Míchejte a přisypte mrkev. Oddělte od sebe dva bílky a dejte je do těsta. Vezměte formu a hmotu tam přelijte.
Vršek formy vyrovnejte pomocí špachtle a posypte troškou skořice. Pečte asi 40 minut, dokud nevyjde prakticky čisté párátko, může být mírně vlhké (v tomto případě to nevadí). Než vyjmete dort z trouby, nechte ho vychladnout.