Sušení ovoce
[dropcap]O[/dropcap]voce není delikátní pouze čerstvé, ale rozhodně má své kouzlo také usušené. Rozhodně je to i dobrá cesta k tomu, jak si ho zachovat co nejdéle, jelikož i to nejčerstvější se nám může rychle zkazit. Pojďme se podívat na to, jaké možnosti jeho sušení vlastně existují. Základem je samozřejmě sušička. Ta je ideální v případech, kdy sušíme skutečně velké množství, a tak se v naší domácnosti opravdu využije. I zde je ale třeba vybírat podle zkušeností a vlastností, jelikož ne všechny dokážou dobře odvětrávat, a tak spíše stále cirkulují s vlhkým vzduchem, a tak se ovoce suší velmi špatně.
Jak si pomoci bez sušičky?
Samozřejmě sušička není jedinou možností, jaký způsobem požadované konzistence u různého ovoce docílit. Stejně tak je vhodné ho umístit třeba na teplou půdu. Zde by mělo být ve stínu, v teplém prostředí, kde by měl dostatečně cirkulovat vzduch. A v tomto ohledu je půda ideální.
Rozhodně ale nic nezkazíme ani tím, pokud vložíme ovoce do trouby. Ideální je horkovzdušná s ventilátorem, která zajistí onu potřebnou cirkulaci vzduchu, a také nutný odvod dané vlhkosti. Podobný způsob je i ten, kdy plechy s ovocem umístíme na radiátory. Vzhledem k tomu, že se často suší výhradně v létě, to však není vždy využívané řešení, a to s ohledem na celkovou teplotu v bytě nebo domě.
Ovoce je třeba také správně připravit
Se sušením ovoce ale souvisí třeba i to, že dané kusy je třeba správně nakrájet, ideálně na tenké plátky. Jedině tak budou moci proschnout důkladně, a to v co nejkratším časovém horizontu. V opačném případě totiž můžeme riskovat to, že vznikne na daném ovoci plíseň, a budeme ho muset vyhodit. A jaké jsou nejvyužívanější možnosti? Rozhodně jablka a hrušky, ale stejně tak často se suší třeba i meruňky, nebo bobulovité ovoce. Nejčastěji potom rybíz, popřípadě angrešt, který má také místo na mnoha zahradách.