Sušení rajčat
[dropcap]R[/dropcap]ajčata jsou dnes samozřejmou součástí naší kuchyně, a to hlavně ve spojení s tou italskou. Zde najdou místo jak čerstvá rajčata, tak samozřejmě rajčata sušená. Ty lze samozřejmě koupit, a to jak zcela suchá, tak naložená v oleji. Jejich samotná domácí příprava však také není nic těžkého, ani složitého. Základem jejich správného usušení totiž není nic jiného, než dostatečně teplý horký vzduch, který dokáže to, že se ze šťavnaté vodnaté dužiny stane za pár hodin perfektně usušené rajče.
Ideální je vložit je do trouby
Důležité je, aby se sušili při poměrně vysoké teplotě. A tak zatímco například u různých typů ovoce je doporučována teplota maximálně 70 stupňů, u rajčat je ideální předehřát troubu, a to na 120 stupňů Celsia. Právě sušení v troubě je v tomto ohledu velmi efektivní. Samozřejmě ideální je použití horkovzdušné trouby, a také mírného pootevření dvířek. A to všechno proto, aby byla zabezpečena i dostatečná cirkulace vzduchu, a odvod vlhkosti, která vznikne právě vypařováním dužiny.
Jak dlouho tímto způsobem sušit?
Výhodou je, že díky této poměrně vysoké teplotě je samozřejmě i poměrně brzo hotovo. Ideální je ukončit daný proces ve chvíli, kdy již z daných rajčat přestane kompletně vytékat dužina a voda. Většinou jsou hotové zhruba za 4 hodiny po tom, co je dáme do trouby. Nevadí ani, pokud je necháte v troubě déle. Nebudou sice tolik vláčná, ale rozhodně bude o něco intenzivnější jejich chuť.
[box type=“info“ ]
Stačí nechat zchladnout, a můžete konzumovat
Jakmile bude proces sušení u konce, není nic snadnějšího, než rajčata vyjmout a nechat je na vzdušném místě zchladnout. Následně jsou připraveny ke konzumaci, ale i k uložení. Pokud nechceme, aby je v blízké době napadla plíseň, je vhodné jejich uložení do chladného, ale vzdušného místa. Ideální je tedy správný sklep, který by měl tyto aspekty plně splňovat.
[/box]