Sušení šípků
[dropcap]V[/dropcap]yužívání různých sušených plodů má v našich kuchyních rozhodně své místo. Ideálním příkladem může být jistě i sušený šípek, ze kterého lze připravit vynikající, a také zdraví prospěšný čaj. Samozřejmě tím prvním krokem k tomu, než si ho budeme moci připravit, je nutnost jeho usušení. Pojďme se tedy podívat, jakým způsobem lze k sušenému šípku dojít.
Pozor na plíseň, nebo ztrátu vitaminů
Co je při sušení šípků rozhodně velmi důležité, to je snaha o to, aby byly usušené nejenom rychle, ale aby si zachovaly i své vitamíny, které mají. V tomto ohledu je třeba zaměřit se na to, aby byly usušeny co možná nejdříve. Nabízí se tak umístění třeba ven, na přímé sluneční světlo. Stejně tak ale není problémem jejich umístění do trouby, a to na celých 70 stupňů Celsia. Tato možnost je samozřejmě velmi doporučována, ale je třeba mít na paměti zásadu otevřených dvířek. Jedině tak budou šípky skutečně usušené, a nikoliv pouze upečené, což by byl nežádoucí jev.
Pomůže také sušička
Stejně jako trouba může v tomto procesu pomoci také sušička. Ta pracuje na podobném principu jako trouba, pouze má dokonalejší možnosti toho, jak z daného prostoru bez problémů odstranit případnou vlhkost. Ta totiž může být za všech okolností problémem. A to nejenom při samotném sušení, ale i po něm, pokud není šípek prosušen dostatečně. Správně prosušený šípek by měl změnit svou barvu na tmavě červenou, a jeho slupka by měla být tvrdá. Navíc jeho vnitřek by také neměl být nijak vlhký.
[box type=“info“ ]
Jak se plísni vyvarovat?
Tím hlavním krokem k tomu, jak se plísně nebát, je skutečně rychlé sušení, a to při zmíněných teplotách. Pokud jsme si už jisti tím, že je šípek správně usušen, stále se doporučuje vložit ho do bavlněného sáčku, a pověsit třeba na půdu. Pokud totiž nebude dostatečně vysušený, zde bez problémů pomalu dojde, a bude tak připraven k použití.
[/box]