Moučníky,  Vaření

Švédský jablečný koláč

Lahodný křehký koláč s jablky se zkrátka rozplývá na jazyku, taže si na něm zaručeně každý pochutná.

x_MG_4739

Koláč je druh kulatého pečiva, který se připravuje pečením. V závislosti na připravovaném druhu může být zhotoven z různých druhů těsta. Koláčem se nazývají buď menší drobné kousky pečiva s náplní či bez ní, nebo velký plát těsta s náplní, která může být sladká nebo slaná. V Čechách se nejčastěji jako koláč označuje menší kruhové pečivo, které má ve svém středu sladkou náplň (makovou, tvarohovou, ořechovou, marmeládovou atd.). Tradiční české koláčky se používají na vesnicích během posvícení jako sváteční pohoštění, nebo při významných událostech (např. svatba). Jsou většinou malé s průměrem nepřesahující 8 cm a pouze s jedním druhem náplně a posypané sladkou drobenkou, či cukrem. Pečou se z kynutého těsta. Na Moravě se nejčastěji podávají velké kruhové koláče. V některých oblastech mají krajové názvy, například na Valašsku se pečou tzv. frgály, velikosti přibližně 25 centimetrů v průměru. Jsou z kynutého těsta a plní se nejčastěji povidly z jablek, hrušek či švestek.

Tento koláč připravíte raz dva. Nejprve si připravíme kulatou formu o průměru 26cm. Tento koláč můžeme dělat i na plech, v tom případě budeme potřebovat dvojnásobné množství surovin. Formu nebo plech si předem vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo moukou. Jak název napovídá, budeme potřebovat jablka, ty si oloupeme, vyřízneme jadřince a jablka rozřízneme na polovinu, potom krájíme na co nejtenčí plátky. Jablečné plátky pak naskládáme natěsno na dno formy, případně na plech. Formu odložíme a připravíme si mísu, do které dáme cukr, olej a změklé máslo, chvíli prošleháme na homogenní hmotu a poté postupně přidáváme vejce a přitom šleháme. Po zašlehání vajec přidáváme postupně mouku, skořici a trochu muškátového oříšku. Promíchanou směs jednoduše nalijeme do formy na jablka a dáme péct. Po upečení necháme vychladnout a můžeme ihned podávat. V případě formy nakrájíme na trojúhelníčky, pokud máme koláč na plechu, ideální jsou čtverce.

x_MG_4741

Čas: 60 minut         Množství: 1 koláč (forma 26cm)            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 4 střední jablka
  • 1 hrnek hladké mouky (špaldové)
  • 100g másla
  • 30g oleje
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 2 vejce
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • strouhanka

Postup:

  1. Formu o průměru 26cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
  3. Plátky jablek naskládáme natěsno do formy.
  4. Prošleháme cukr, olej a změklé máslo, poté postupně přidáme vejce a vyšleháme.
  5. Do směsi přidáme mouku, skořici a trochu muškátového oříšku.
  6. Směs promícháme a zalijeme jí formu s jablky.
  7. Pečeme v troubě asi 45 minut.

Koláč můžeme podávat ihned i po vychladnutí, ideální je ke kávě.

x_MG_4705 x_MG_4707

x_MG_4747

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *