Svěží kardinálovy řezy
Kardinálovy řezy jsou skvělou pochoutkou za teplého i chladného počasí, nejlepší jsou s čerstvým ovocem.
S těmito výbornými řezy u nás přišla mamka vloni v létě. Řezy jsou sladké, svěží, lehké díky sněhovému těstu a zároveň vláčné díky piškotovému těstu, takže není divu, že jsme si je hned všichni zamilovali a už se u nás pečou pravidelně. Příprava není nikterak složitá a nezabere to ani moc času. Řezy se dají péct celoročně, v zimě můžeme použít konzervované ovoce, například ananas, nebo i mražené, třeba borůvky. Nejlepší je samozřejmě použít čerstvé ovoce, ideální jsou jahody z vlastní zahrádky. 🙂
Řezy se skládají ze dvou základních těst – piškotového a sněhového, střed je vyplněn ovocem a šlehačkou. Nejprve si připravíme obě těsta. Pro piškotové těsto si nejprve vyšleháme vejce a žloutky s cukrem a poté postupně přidáváme mouku. Hotové těsto naplníme do zdobícího sáčku a odložíme stranou. Nyní si připravíme sněhové těsto, které je klasicky tvořeno sněhem z bílků a cukru. Těsto dáme do druhého zdobícího sáčku. Připravíme si plech s papírem a na něj tvoříme nejprve pruhy ze sněhového těsta, protože je tužší. Tři vedle sebe a na druhou stranu plechu další tři. Následně tvoříme dva pruhy piškotového těsta do mezer mezi sněhovým těstem. Piškotové těsto je více tekuté, takže se krásně rozteče do mezer. Připravené těsta posypaná trochou moučkového cukru dáme péct. Vyšleháme si šlehačku. Po upečení a vychladnutí těst potřeme jeden plát marmeládou, navrstvíme šlehačku a dozdobíme ovocem. Ideální jsou čerstvé jahody nebo třešně. Nakonec přiložíme navrch druhý plát a celý řez dáme vychladit a uležet do lednice. Vychlazené řezy můžeme ihned podávat.
Čas: 40 minut Množství: 1 plech Náročnost: snadné
Potřebujeme:
Piškotové těsto
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 50g moučkového cukru
- 40g hladké mouky
Sněhové těsto
- 2 bílky
- 100g cukru krystal
Dohotovení
- 250ml smetany ke šlehání
- marmeláda
- ovoce
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Ve větší míse spolu vyšleháme žloutky, vejce a cukr na hustou pěnu.
- Mouku prosejeme a pomalu přimícháváme do pěny.
- Těsto naplníme do zdobícího sáčku.
- Bílky ušleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh.
- Sníh naplníme do druhého sáčku.
- Troubu si předehřejeme na 170°C, připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
- Nejprve nastříkáme 3 pruhy sněhové hmoty s mezerou asi 2 centimetry. Poté necháme větší mezeru a nastříkáme další 3 pruhy.
- Do mezer nastříkáme piškotové těsto (Kromě velké prostřední mezery).
- Poprášíme moučkovým cukrem a dáme péct na 20 minut, v polovině plech otočíme.
- Upečené a mírně zchladlé pásy otočíme a opatrně z nich sloupneme pečící papír.
- Vyšleháme si smetanu.
- Jeden plát potřeme marmeládou, navrstvíme šlehačku a dozdobíme ovocem.
- Přiložíme druhý pás a necháme v chladnu ztuhnout.
Po uležení krájíme na řezy a podáváme. Ideálně ke kávě.