Tip na buchtu – rychlý letní koláč s ovocem
Zpracováváte plody, které jste sklidili ze své zahrady nebo jste dostali od svých přátel a rodiny? Určitě jste jich pár ochutnali, zamrazili, případně udělali sladký oběd, ze zeleniny lečo nebo se také snažíte připravit nějaký dobrý koláč. Máte dva nebo tři osvědčené recepty, které neustále připravujete, a rodina už nevítá tak nadšeně, když upečete? Chtělo by to možná nějakou změnu. Koláč, který bude nejen chutnat, ale bude také poměrně rychle hotový, protože díky tomu nebudete v kuchyni a u plotny trávit dlouhé hodiny. Vyzkoušejte tento výborný recept, do kterého můžete přidat ovoce, které máte aktuálně doma. Jahody, rybíz, maliny, ostružiny a mnoho a mnoho dalšího. Navíc je velmi rychle hotový a pochutná si celá rodina!
Co budete potřebovat:
- 300g polohrubé mouky
- 200g cukru krupice
- 1 sáček prášku do pečiva
- 100g Hery
- 0,3l mléka
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
- Ovoce podle chuti (500g možná i více, podle chuti)
Jak postupovat:
Vezměte mísu a přesypte do ní všechny sypké ingredience. Přidejte k nim máslo, které je dobré nechat chvíli změknout, aby se lépe zapracovávalo. Ideálně jej nakrájejte na menší kousky, což také pomůže. Přidávejte postupně mléko, olej a také vejce. Opět promíchávejte, dokud nevznikne řídké těsto.
Do něj nasypte ovoce, podle vlastního uvážení a opět celé promíchejte. Výborné jsou do tohoto těsta maliny, rybíz, ostružiny a další, máte-li rádi sladko – kyselou chuť. Dobré jsou také jahody, které nakrájejte na menší kousky, velmi hezky obarví také těsto. Promíchejte a vylijte do pekáče nebo na plech, který bude vymazán máslem a vysypán hrubou moukou.
Těsto nalijte a rovnoměrně stěrkou urovnejte, aby nebylo nikde vyšší nebo nižší. Poté dejte do středně vyhřáté trouby. Po upečení vytáhněte, nechejte vychladnout a poté pocukrujte a podávejte.