Tip na dezert: Koláč s jablky a ořechy
Jednoduchý a přitom velmi skvělý koláč s jablky, který si můžete připravit k víkendové snídani, ke kávě nebo jako chutný dezert pro děti, třeba na svačinku. Jde o klasický koláč s jablky, často nazýván jako hraběnčin koláč. Nahoru se strouhá těsto na hrubém struhadle, což skvěle chutná.
Výborný koláč, který zasytí
Nemáte-li rádi příliš hutné a tuhé koláče, tento vám bude chutnat. Je lehký, jablka jej skvěle doplní a dochutí. Koláč není vůbec suchý, naopak je díky mléku a jablkům krásně jemný a vláčný. Jednoduché těsto a náplň vytvoříte během chvíle a pak už si jen můžete pochutnávat. Jak si připravit tento dezert?
Ingredience:
Těsto
- 450g polohrubé mouky
- 125g Hery nebo Palmarínu
- 200g moučkového cukru
- 4 kusy žloutků
- ½ balení prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce mléka
- 3 polévkové lžíce kakaa
Náplň
- 6 kusů jablek
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- 80g mletých ořechů
- 4 kusy bílků
Postup:
Ze všech surovin, které jsou určeny na těsto, pečlivě vypracujte hmotu. Jednu třetinu z ní dejte do misky a uložte do lednice. Zbývající těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme těsto, které je tak akorát na plech. Plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
Z jablek odstraňte slupky, nastrouhejte na struhadle a dejte rovnoměrně na těsto. Posypte vanilkovým cukrem a ořechy. Pokud ořechy rádi nemáte nebo na ně máte alergii, tento krok vynechejte.
V míse ušlehejte sníh ze čtyř bílků a ten poté rovnoměrně rozetřete na vrstvu jablek. Vytáhněte z lednice zbytek těsta a přes hrubé struhadlo nastrouhejte na celý plech.
Pečte v troubě, která je vyhřátá na 180 stupňů zhruba 30 minut, dokud nebude koláč krásně upečený.