Tip na dobrou polévku – Mrkvová polévka
Hledáte tipy na dobré polévky, které vás nejen zasytí, ale také budou výživné, chutné a dobré? Vývar je takový základ, který miluje snad každý. Je to základ mnoha nedělních obědů a víkend bez polévky? To někteří vůbec neznají. Můj děda říkával, že polévka je grunt a maso je špunt. Bez polévky se u nich neobešel jediný víkend. Nejčastěji to byl právě vývar, ale babička vařívala i jiné, zeleninové polévky.
K obědu i večeři
Některé polévky mohou sloužit jako plnohodnotný oběd. Jsou syté, umí dopřát živiny a všechno, co patří ke správnému obědu. V mnoha ohledech lidé řeší také večeři polévkami. Uvařené je máte povětšinou za pár chvil, pokud se nejedná o vývar, takže rychlá večeře, na které si pochutná celá rodina. Co takhle vyzkoušet výbornou mrkvovou polévku?
Co budete potřebovat:
- 500 g mrkve
- 4 centimetry čerstvého zázvoru
- 1 menší cibule
- 0,75 litrů vody
- 1 dcl kokosového mléka
- 1 čajová lžička kari koření
- Sůl
- Olivový olej
Jak postupovat:
Na olivovém oleji si orestujte cibulku, kterou nakrájejte na drobné kostičky. Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, přidejte k cibuli. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. Přidejte na pánvičku k cibuli a zázvoru a společně vše restujte. Osolte a opepřete.
Nyní je čas na přidání kari koření a to podle vaší chuti. Někdo má rád víc kari, nebojte se proto. Celou směs zalijte vodou, případně vývarem, což bude aromatičtější a lepší. A nechejte hezky vařit, dokud mrkev úplně nezměkne.
Následně vytáhněte ponorný mixér a mixujte na krém. Přidejte kokosové mléko a celý hrnec nechejte přejít varem. Jestliže milujete úplně hladký krém, pak je dobré polévku ještě přepasírovat přes sítko. Dochutit můžete citronem a podávat!