Tip na oběd – kuře na paprice
Přemýšlíte nad tím, co uvařit k nedělnímu obědu? Co rodině připravit, aby to bylo dobré a navíc to chutnalo všem? Vsaďte na českou kuchyni, protože ta je nesmrtelná a velmi dobrá. Milujete také klasická jídla a tradiční českou kuchyni, které vévodí omáčky a podobná jídla? Svíčková, koprová nebo třeba rajská omáčka, to je všechno jsou jídla velmi oblíbená. Vaříte je také často? Chcete vyzkoušet něco nového a jiného? Jídlo, které bude vycházet z tradiční české kuchyně, ale které nevaříte příliš často? Můžete vyzkoušet třeba výborné a klasické kuře na paprice, které chutná báječně!
Výborné kuře na paprice
Jistě najdete hned několik receptů na toto tradiční jídlo. My přinášíme ten náš, odzkoušený, který rodině a kamarádům velmi chutná. Připravte i vy své rodině výborný sobotní či nedělní oběd a obohaťte svůj jídelníček zase o jeden recept.
Co budete potřebovat:
- 4 porce kuřete (paličky stehen jsou šťavnatější)
- 2 dl smetany
- 50 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1 menší cibule
- Mletá sladká paprika
- Sůl
Jak postupovat:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na skutečně drobné kostičky, které poté nebudou v omáčce vůbec cítit. Kuře očistěte a omyjte. Někdo používá celé kuře, jiný jen stehna nebo paličky. Paličky jsou jednodušší na vaření a obírání masa, ale můžete použít jakékoliv kusy kuřete, které máte rádi. Vezměte větší hrnec a dejte do něj rozpustit máslo.
Na něm osmahněte cibuli, když je zlatá, přidejte mletou papriku a rychle promíchávejte, aby se nepřipálila a nezhořkla. Po zpěnění přidejte vodu a osolené kuře. Duste do měkka a postupně přidávejte vodu, aby vždy zůstávalo ponořené. Maso postupně obracejte v hrnci. Jakmile je měkké, vytáhněte kuře, dejte jej bokem vychladnout a poté oberte. Ponechat můžete také kůži, my vyhazujeme.
Zahustěte světlou jíšku, kterou připravíte z mouky a másla. Přidejte do šťávy, pořádně promíchejte a vařte asi dvacet minut, dokud nezhoustne. Přidejte smetanu, nechte projít varem, dosolte. Můžete omáčku přecedit, přidejte kuře a podávejte s těstovinami nebo knedlíkem.