Vaření

Tip na oběd: Panenka s perníkovou omáčkou

Snažíte se nacházet stále nové a nové recepty, které můžete své rodině připravovat. Máte neustále několik receptů, které vaříte, ale vaše chuťové buňky prahnou po něčem jiném, novém a neokoukaném? Vyzkoušet můžete skvělou panenku s neobyčejnou perníkovou omáčkou.

Panenka s perníkem

Ono perníkové koření nemusíte používat jen do klasických sladkých receptů, když pečete perník nebo tradiční medové perníčky. Má spoustu možností, jak jej uplatnit a právě omáčka k masu je jedním z nich. Když k tomu přihodíte skvělou šťavnatou panenku a fazolky, skvěle si pochutnáte nejen vy, ale celá vaše rodina. Vyzkoušejte i vy tento recept na panenku s perníkovou omáčkou! Zachutná celé rodině!

Co budete potřebovat:

  • 1 kg vepřové panenky vcelku
  • Sůl, pepř
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 2 mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 petržel
  • 3 šalotky
  • 1 čajová lžička kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 50 g špeku
  • Kůra z malého pomeranče
  • 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 polévkové lžíce povidel
  • 50 g sušených švestek
  • ½ čajové lžičky perníkového koření
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 600 ml suchého červeného vína
  • 2 polévkové lžíce strouhaného perníku
  • Cukr
  • Citronová šťáva

Jak postupovat:

Panenku osolte, opepřete, potřete olejem a nechejte hodinu odležet. Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájejte nahrubo, na oleji zahřejte kuličky jalovce, až začnou prskat. Přidejte bylinky, špek a opékejte. Přidejte zeleninu a dvě minuty opékejte. Pomerančovou kůru nakrájejte na tenké nudličky a přidejte do hrnce.

Do hrnce vložte protlak, sušené švestky, povidla, perníkové koření a opékejte asi dvě minuty. Zalijte vývarem a vínem, duste celé asi 40 minut. Na zbytku oleje opečte panenku ze všech stran dozlatova, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstala šťáva. Asi deset minut před koncem přidejte maso i se šťávou do základu.

Jakmile je maso hotové, vytáhněte jej, udržujte horké. Přidejte do základu vínu, nastrouhaný perník a celé vařte asi 10 minut. Propasírujte, dochuťte solí, pepřem, cukrem nebo citronovou šťávou a podávejte spolu s masem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *