Tip na polévku – Výborná cibulová polévka
Milovníci všech druhů polévek mohou nyní zajásat. Venku začíná zima a ta je na polévky jako dělaná. Stačí přijít z procházky a dát si výbornou polévku, která nejen zahřeje, ale třeba také zasytí. Někdy mohou polévky přijít k duhu nebo například mohou suplovat hlavní chod nebo být skvělou a lehkou večeří. Záleží jen na tom, jakou polévku si zvolíte nebo případně v jakou dobu si ji dáte. Máte rádi polévky, které se nemusejí složitě a dlouho vařit, jsou chutné a zasytí vás i vaši rodinu? Nemusíte stále vařit pár polévek, které jsou prověřené a rodině chutnají. Vyzkoušet můžete výbornou cibulovou polévku, která zachutná celé rodině.
Co budete potřebovat:
- 4 kusy cibule
- 30g másla
- 950 ml hovězího vývaru (hovězí je nejlepší)
- 4 plátky bílého pečiva (rohlíky, veka a podobně)
- 60g sýru
- Sůl
- Mletý pepř
- 2 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Jak postupovat:
Vezměte cibuli, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Pokud nejste fanoušci nahrubo nakrájené cibule, můžete nakrájet na menší kolečka. Nadrobno však být nakrájená nemůže, nevynikne tolik její aroma. V hlubokém hrnci rozpalte olej a máslo. Jakmile je vše hotovo, přidejte do hrnce cibuli. Hrnec by neměl být široký, protože cibule by měla být v silné vrstvě.
Promíchávejte a několik minut cibuli smažte. Poté snižte teplotu na mírný plamen a nechejte zhruba 45 – 60 minut provařit. Pozor, aby se cibule nepřipalovala, bude postupně měnit barvu. Jakmile je zlatavá, po chvíli hnědne a to znamená, že se může velmi snadno připálit. Když je cibule výrazně hnědá, přidejte vývar, osolte, opepřete a vše vařte na mírném plameni další půlhodinku.
Mezitím plátky chleba, veky nebo toustového chleba rozdělte na čtyři díly, posypte sýrem a zapečte. Polévku podávejte se zapečeným toustem.