Tip na sladký oběd – bavorské vdolečky
Přemýšlíte nad tím, že své rodině připravíte výborný sladký oběd, ale nechcete, aby to byla žemlovka, buchtičky s krémem nebo ovocné knedlíky, které jsou asi nejznámější a nejčastěji připravované? Chcete něco, co si rodina zamiluje a upřímně, palačinky máte poměrně často, ty si také můžete škrtnout. Rodinný jídelníček může skvěle oživit recept na bavorské vdolečky, které jsou chutné a skvělé zároveň. Chcete je připravovat také pro sebe a svou rodinu? Receptů existuje celá hromada a připravit si můžete takové, které vám budou chutnat. My doporučujeme tento výborný recept na bavorské vdolečky.
Co budete potřebovat:
- 100g másla
- 50g moučkového cukru
- Sůl
- 3 žloutky
- 200 ml mléka
- Citronová kůra
- 20g droždí
- 400g polohrubé mouky
- Rostlinný olej
- Džem (ideálně povidla nebo rybíz, ale můžete přidat jakoukoliv – jahodovou, malinovou)
- Šlehačka na ozdobu
Jak postupovat:
Do misky dejte máslo, utřete jej do pěny, přidejte špetku soli, žloutky, strouhanou kůru a cukr. Vše společně promíchejte a utřete. Je nutno vše promíchat důkladně, ideálně 15 – 20 minut. Poté přidejte kvásek, který necháte vykynout z droždí a trochy vody. Rovněž do mísy přidejte vlažné mléko a prosátou mouku. Všechno pořádně promíchejte.
Z těsta vypracujte těsto, které by však nemělo být příliš tuhé. Zakryjte jej a nechte pořádně vykynout. Jakmile je těsto vykynuté, vyválejte na tloušťku prstu a formou, která je speciálně na vdolečky vykrajujte kousky na ještě pomoučněném vále. Ještě chvíli nechejte opět kynout. Do každého vdolečku udělejte menší důlek. Vykynuté kousky smažte v rozpáleném oleji (ideálně zcela ponořené). Do důlku poté dejte trochu džemu, povidel nebo čehokoliv, co chcete. přidejte šlehačku. Přejeme dobrou chuť!