Tip na snídani – chléb se slaninou a rajčaty
Často přemýšlíte nad tím, co budete pro sebe nebo rodinu připravovat na snídani? Přes týden je to jasné, většinou sklouznete k vločkám, jogurtu, rohlíku se sýrem, šunkou nebo nějakou pomazánkou. V horším případě se stavíte v pekařství, kde si koupíte pár vypečených koblížků nebo jiné sladké pečivo. O víkendu chcete své rodině připravit něco lepšího a jiného. Lívance nebo míchaná vajíčka máte v obměnách neustále, chtělo by to trošku inovace? Nápadu?
Snídaně je základ
Bez hodnotné snídaně někteří nezačínají vůbec svůj den a není se čemu divit. Správná snídaně pomůže chodu celého vašeho dne, zajistí, že večer vás nepostihne takzvaný vlčí hlad a co víc, také vám poskytne dostatečné množství energie, se kterou si vystačíte celý následující den. Bez správné snídaně to zkrátka nejde. Co tedy připravit sobě i rodině? Vyzkoušejte tento pečený chléb.
Co budete potřebovat:
- 1 ¼ lžičky instantního droždí
- 225 g hladké mouky
- 1 čajová lžička krupicového cukru
- 1 čajová lžička soli
- 8 plátků slaniny
- 250 g cherry rajčátek
- 100 g ementálu a čedaru
- 1 čajová lžička chilli (nemusí být)
- ½ polévkové lžíce olivového oleje
- 4 vejce
- Bazalka
Jak postupovat:
Troubu si předehřejte na 220 stupňů a začněte připravovat těsto. Smíchejte droždí, cukr a 160 ml vlažné vody, nechejte pět minut odpočinout, aby vzešel kvásek a na povrchu se tvořily bubliny. Mezitím smíchejte mouku, sůl, olivový olej, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Poté ho dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechejte asi 20 minut kynout.
Rozválejte jej do čtverce, roztáhněte po celé délce čtvercového plechu, který bude vyložen pečicím papírem. Těsto opatrně natáhněte do všech koutů. Vyklopte vejce, přidejte plátky slaniny na kostičky, rajčata na plátky a vše zasypte nastrouhaným sýrem, přidejte chilli, bazalku a dejte péct na přibližně 15 minut.