Tip na večeři: Chutný holandský řízek
Máte rádi mleté maso a tvrdé sýry, které se po rozehřátí krásně táhnou? Můžete to spojit a dát si holandský řízek. Směs mletého masa, ve kterém je sýr, který tomu všemu dodá výbornou chuť, si zamiluje kdekdo. Možná to působí honosně, ale jde o jídlo, které je právě od nás, z České republiky. Není to maso jinak suché, krásně šťavnaté a k tomu navíc také výborný a rychlý oběd. Chcete vyzkoušet smažené maso s tvrdým sýrem? Ideální jako rychlá večeře nebo výborný nedělní oběd s brambory nebo bramborovou kaší. Jak si takový holandský řízek připravit?
Co budete potřebovat:
- 750g mletého vepřového masa
- Mléko na namočení masa
- 200g sýru Gouda nebo Čedaru
- 1 vejce
- Pepř, sůl
Trojobal:
- Hladká mouka
- Strouhanka
- 2 vejce
Jak postupovat:
Máte doma mlýnek na maso? Pak stačí pořídit vepřový bůček a maso si doma namlít. Jednak přesně víte, co v něm je a vyhnete se případným problémům se zdravím či zapáchajícím masem. Kdo mlýnek nemá, musí se spokojit s hotovým mletým masem. Namleté maso vložte do mísy a zalijte mlékem. Promíchejte, uhlaďte a přikryté nechejte v lednici odležet ideálně přes noc.
Další den přebytečné mléko sceďte, přidejte k masu tvrdý sýr, který nastrouháte nahrubo, vejce, mletý pepř, sůl. Vše promíchejte do jedné směsi a nechejte chvíli odpočinout. Chutě se tak mnohem lépe propojí. Nyní přichází na řadu trojobal. Z masa tvořte karbenátky. Směs je měkká a mazlavá, půjde vám to velmi dobře. K ruce si připravte mísu s vodou, aby vám to šlo mnohem jednodušeji.
Do jedné misky dejte hladkou mouku, do druhé dvě vejce s třemi lžícemi mléka. Vidličkou prošlehejte. Třetí miska patří strouhance. Karbenátek za karbenátkem obalujte v trojobalu a smažte v rozpáleném oleji, přibližně osm minut z každé strany. Můžete dát na papírovou utěrku, kde necháte okapat od přebytečného oleje.