Vaření

Tip na večeři – Pastýřský koláč

Hledáte skvělou a rychlou večeři, kterou můžete připravit nejen pro sebe a partnera, ale třeba pro celou rodinu nebo i na večírek či posezení s přáteli? Pastýřský koláč je to nejlepší, co můžete připravit. Je skvělý, rychle hotový a pekl se původně proto, aby se zužitkovaly zbytky jehněčího masa a zeleniny. Neseženete-li mleté jehněčí, můžete si jej umlít doma sami. Jestliže je pro vás těžko k sehnání nebo jej nemáte rádi, připravte namísto jehněčího hovězí maso, které bude také skvěle chutnat. Jak si připravit tento Pastýřský koláč?

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 2 žloutky
  • 70 ml mléka
  • 30 ml smetany ke šlehání
  • 100 g parmazánu
  • Sůl, mletý pepř
  • Mleté jehněčí maso (nebo také hovězí)
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 200 g hrášku
  • 2 snítky řapíkatého celeru
  • 5 polévkových lžic rajčatového protlaku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku

Jak postupovat:

Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Uvařte doměkka a následně sceďte. Přidejte máslo (nejlépe na kostičky nakrájené) a rozšťouchejte. Přidejte mléko, smetanu a rozmíchejte celou směs dohladka. Do této směsi přidejte žloutky a promíchejte. Můžete přidat i půlku parmazánu (brambory méně osolte, protože sýr je slaný dost). Znovu smíchejte a případně i rozmixujte. Hotovou směs dejte do pečící mísy (asi do poloviny).

Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev na kolečka, celer a česnek na tenké plátky. V hrnci rozpalte olej a restujte dozlatova. Přidejte mleté maso a nechejte zprudka zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte protlak, vývar a bylinky. Promíchejte a následně duste asi 30 minut, dokud maso nezměkne a tekutiny nebudou husté. Na posledních 5 minut přidejte hrášek.

Směs přidejte do zapékací mísy a na masovou směs opět přidejte bramborovou kaši. S pomocí vařečky tvořte vlnky. Posypte zbytkem parmazánu a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 – 30 minut. Ihned podávejte.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *