Tipy & praktické informace
Získejte nové poznatky a informace o bydlení. Rady, tipy, návody a praktické informace to všechno najdete jen na jednom místě - na ElegantniBydleni.cz.
-
Odstranění rzi
[dropcap]V[/dropcap]znik koroze je v dnešní době ničím nezastavitelný chemický proces. Samozřejmě existují speciálně upravené materiály, které vzniku dané rzi brání. Jsou však materiály, kde je její výskyt poměrně častý, a v tomto ohledu je třeba znát možnosti, jak ji v případě potřeby odstranit. Mechanická cesta je nejúčinnější Pokud bychom měli zmínit ten nejlepší možný způsob, tak je to mechanická cesta. V tomto ohledu je ideální ocelový kartáč, nebo běžný smirkový papír. Následně již stačí několik tahů, a daný kovový materiál se opět leskne. Nutno ale podotknout, že ne vždy je tato možnost ta správná, a to hlavně u různých výrobků, kde potřebujeme zachovat jejich dokonalý tvar bez škrábanců. Při této cestě totiž není jejich…
-
Domácí výroba sýrů
[dropcap]V[/dropcap] dnešní době, kdy supermarkety doslova chrlí různé nekvalitní sýrové produkty, si lidé hledají alternativy k tomu, jak si sýr vyrobit doma, a to z běžně dostupných surovin. Celý proces přitom není nijak náročný, jelikož tím nejnutnějším základem je takzvané syřidlo, bez kterého bude mít sýr jenom těžko požadovanou konzistenci. Další nezbytnou surovinou je samozřejmě i mléko. To by mělo být ideálně čerstvé, a tak je vhodné se různým krabicovým trvanlivým verzím raději vyhnout. Hygiena a čistota je to nejnutnější Základem přípravy sýrů je samozřejmě i dokonalá čistota a hygiena všech pomůcek. I to má totiž vliv na to, aby se sýr povedl. Ideální je tedy vše vyvařit, a to alespoň 5 minut.…
-
Výroba domácích klobás
[dropcap]S[/dropcap]kutečně domácí potraviny jsou dnes základem mnoha kuchyní. A to hlavně díky tomu, že lidé se dnes zajímají o to, co vlastně jedí, a zároveň zjišťují, že samotná příprava takového domácího jídla nemusí být nic složitého. Příkladem mohou být třeba i vynikající domácí klobásy, které si lze připravit i doma, a to poměrně snadno. Stačí k tomu několik základních surovin V první řadě je třeba zmínit, že základem bude maso, a to ideálně kombinace kližky a plecka. Zapomenout vy se však nemělo ani na dostatek hřbetního sádla. Dále už stačí pouze přísady ve formě koření, a to v podobě česneku, sladké a ostré mleté papriky, kmínu, pepře, nebo dalších možností, které sami milujeme,…
-
Výroba domácího jogurtu
[dropcap]J[/dropcap]ogurty milujeme všichni. Zatímco někdo si potrpí pouze na ten bílý, jiní mají raději ovocný, nebo třeba čokoládový. Základ je ale ve všech případech téměř shodný. A pokud si navíc potrpíte na skutečnou kvalitu, není nic snadnějšího, než si jogurt vyrobit také doma. V tomto ohledu bude určitě nutná koupě jogurtovače, jelikož při výrobě je třeba držet dlouhodobě stabilní teploty, a to se nám jinými způsoby jenom těžko povede. Dnes navíc existuje řada možností, jak ho pořídit i poměrně levně. Základem je mléko, ale také potřebné jogurtové kultury Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že základní surovinou při výrobě je samozřejmě mléko. Stejně jako u výroby sýrů, i u výroby jogurtu platí, že by…
-
Štípačka na dřevo domácí výroby
[dropcap]M[/dropcap]áme-li dům a topíme dřevem, může být skutečně únavnou prací to, když potřebujeme naštípat potřebné dřevo. Přitom nám však může pomoci nástroj zvaný jako štípačka. Ten samozřejmě funguje na téměř stejném principu, jako sekera, pouze s tím rozdílem, že se tolik nenamáháme, a pouze odebíráme naštípané dřevo. Takovou štípačku lze také koupit, ale stejně tak si lze i vyrobit vlastní, a to samozřejmě za zlomek ceny. Základem je vyvinutí potřebného tlaku Co je v tomto ohledu základem, a to jak prodávaných, tak samozřejmě i domácích štípaček, to by měl být potřebný tlak. Toho může být docíleno pomocí hydraulického systému. Ideální cestou může být třeba obyčejný hydraulický zvedák používaný v automobilovém průmyslu, který se…
-
Grily domácí výroby
[dropcap]Č[/dropcap]eši jsou skutečnými přeborníky v grilování, a tak je samozřejmě jasné, že velký čas věnují nejenom přípravě masa a dalších pokrmů, ale samozřejmě věnují velký čas i tomu, aby měli ten nejdokonalejší gril. V tomto ohledu sice jsou možnosti, jak si daný gril koupit, ale ne vždy vyhovují všem představám, nebo požadavkům. Zvláště na to, co vlastně chceme grilovat. Nejčastější jsou velké zděné grily Hlavně v případech, kdy chceme grilovat kýtu nebo třeba celé prase je jasné, že budeme potřebovat poměrně velký prostor. Mnoho lidí tak využívá především cihel a malty, a vyrábí si zděné varianty velkých grilů. Následně už stačí pouze ve spodní části zatopit, a žár, který daným prostorem stoupá, dokáže…
-
Domácí výroba svíček
[dropcap]U[/dropcap]rčitě není krásnějšího pohledu, než na příjemně mihotající plamínek svíčky. O to krásnější však může být to, pokud si danou svíčku vyrobíme, a to svépomocí. Dnešní trh již nabízí poměrně snadné možnosti toho, jak si koupit celé sady, nebo alespoň vosk a knot, který následně při výrobě použijeme. Ta je navíc velmi snadné a jednoduchá. [box type=“info“ ] Důležité je mít představu o požadovaném tvaru Samozřejmě to, jak bude výsledná svíčka vypadat, záleží plně pouze na nás. Inspirovat se samozřejmě můžeme v obchodech, a tak si vyrobit jak čajové svíčky, tak i svíčky ve skleničkách různých tvarů. Můžeme však experimentovat i mnohem více, a kombinovat různé tvary nebo barvy. Stejně tak…
-
Domácí výroba piva
[dropcap]P[/dropcap]ivo odnepaměti patří mezí nápoj, který Češi milují, a v jeho konzumaci jsou schopni trhat řadu rekordů. Samozřejmě v souvislosti s tím se objevují různé možnosti, jak si pivo uvařit doma. Dostupnost potřebných surovin je stále větší, a tak je jasné, že si to mnoho pivařů i vyzkouší. Nutno ale dodat, že daný proces je poměrně složitý, a časově náročný. Výsledek však může stát za to. Cesta se základními surovinami je velmi náročná Pokud byste toužili po tom uvařit pivo ze stejných surovin, jako se tomu děje v pivovarech, je třeba počítat s mnohým vybavením, přípravou kvalitních podmínek pro vaření, a také mít nastudované všechny postupy do posledních detailů. Naštěstí ale existuje i druhá, mnohem…
-
Výroba domácí paštiky
[dropcap]M[/dropcap]ilujete paštiku, ale zdá se vám, že ta kupovaná je stále více a více šizená? Potom neváhejte a vyrobte si svou, a to velmi snadno, rychle a samozřejmě i jednoduše. Ideální cestou je samozřejmě paštika z jater, a to jak těch vepřových, tak třeba i kachních nebo husích. Stejně tak není problémem ani kombinace vepřových jater a vepřového masa. Pokud se však budeme orientovat výhradně na játrovou variantu, je třeba přidat i několik kousků sádla, které je nezbytnou součástí každé paštiky. Hlavní ingredience máme. Co je potřeba dále? Kromě té základní masové složky budeme potřebovat také vejce, popřípadě hladkou mouku, a samozřejmě koření. Chybět by neměla sůl s pepřem, a dále jsou…
-
Výroba domácí šunky
[dropcap]V[/dropcap]yrobit si domácí šunku není v současné době nic složitého. Navíc k tomu není třeba žádné speciální vybavení, tedy kromě šunkovaru, který je běžně k dostání. Odměnou za naši práci nám tak bude dokonale vychucená šunka, a to bez éček a dalších přísad, které jsou u té pultové bohužel samozřejmostí. Tou nejzákladnější domácí šunkou je samozřejmě ta vepřová. Co pro přípravu potřebujeme? Základem je samozřejmě daná směs, která se následně vloží do daného šunkovaru. Ideálním masem je samozřejmě vepřová kýta, které je dnes i poměrně levnou záležitostí. Dále by neměla chybět sůl, voda a samozřejmě také cukr, a to pouze jedna lžička. V některých případech ho lze nahradit třeba i medem, který tak vyhovoří…