Tipy & praktické informace
Získejte nové poznatky a informace o bydlení. Rady, tipy, návody a praktické informace to všechno najdete jen na jednom místě - na ElegantniBydleni.cz.
-
Jak oloupat lískové oříšky
[dropcap]L[/dropcap]ískové oříšky jsou v našich končinách velmi oblíbené pro svou dostupnost, chuť i cenu. Nejčastěji se prodávají celé oříšky ve slupkách, které je nutné se během vaření, pečení nebo zdobení z zbavit. Jak na rychle a jednoduše? Troubu zapněte na 200 °C. Na plech nasypte lískové oříšky a vložte do předehřáté trouby. Nasucho oříšky pražte asi 5-10 minut, poté je z trouby vyndejte a nechte trochu zchladnout. Přesypte oříšky do kovového cedníku a třesením je slupky snadno zbavíte. Pokud zrovna nemáte po ruce kovový cedník, stejně dobře poslouží i utěrka a místo v troubě se dají oříšky opražit na pánvi. Z trouby ale mají výraznější chuť. A co s loupanými oříšky? Hojně se…
-
Jak udělat kvásek
[dropcap]J[/dropcap]ako začínající kuchařka jsem měla obrovský problém jménem kvásek. Maminka moc nepekla, a když, používala instantní droždí. Přesto se zdá, že podle mnoha receptů je příprava kvásku samozřejmostí. Pokud tedy nejste ostřílená kuchařka a tápete, čtěte směle dál, jak správně připravit kvásek z droždí. A pokud je taková triviálnost pod vaši úroveň, zkuste si zadělat na domácí kvas, na jehož přípravu se v článku také podíváme. Kvásek z droždí Klasická kostka droždí (kvasnice) se obvykle používá na 1 kg mouky a příprava kvásku se upravuje podle daného receptu. Část tekutiny z receptu (nejčastěji mléko, výjimečně voda) ohřejte na příjemně teplou (udává se cca 30 °C). Přidejte trochu cukru a rozdrobte…
-
Jak udělat karamel
[dropcap]O[/dropcap]blíbená sladká pochutina z cukru, která se používá na dochucování, jako barvivo nebo jako základ mnoha krémů či polev. Karamel jako takový je pouze rozpuštěný cukr, ten ale po vychladnutí tuhne, v dnešním příspěvku se tedy podíváme na výrobu karamelu, který i studený zůstane krásně tekutý a hladký. Potřebujete: 0,5 kg cukru krupice 120 ml vroucí vody 12 dkg Hery [box type=“info“ ]Karamel lze dělat i v menším množství, avšak celý proces je rychlejší, a proto náročnější.[/box] Postup: Cukr nasypte do vyššího hrnce (nejlépe teflonového) a připravte si dlouhou vařečku. Za mírné teploty a stálého míchání nechte cukr zahřívat. Míchejte pomalu, pečlivě, ode dna, aby se cukr nepřipaloval. Cukr začne…
-
Jak vyčistit počítač
[dropcap]P[/dropcap]očítač zbavený prachu a nečistot bude fungovat o něco rychleji, nebude se přehřívat a především nebude hlasitě hučet, kdykoliv se na něj třeba jen škaredě podíváte. [box type=“warning“ ] Než vůbec začnete s počítačem jakkoliv manipulovat, nezapomeňte jej vypnout od zdroje napájení, jinak riskujete úraz elektrickým proudem. Kromě toho se vyvarujte možnosti výboje statické elektřiny tím, že při práci s počítačem nebudete mít žádné oblečení z umělých vláken jako je polyester. Ze stejného důvodu není vhodné používat k čištění vysavač.[/box] Postup čištění počítačové skříně Vypněte počítač a odpojte od něj všechny kabely. Nikdy nemanipulujte se zdrojem ani jeho krytem. Odmontujte levý boční kryt. V případě potřeby důkladného čištění sundejte i…
-
Výroba domácího tvarohu
Z mléka si snadno vyrobíte domácí tvaroh, a to jak měkký, tak tvrdý na strouhání. Příprava Nejlepší je použít kvalitní čerstvé mléko (minimálně 2 litry) od farmáře nebo z mléčného automatu. Pokud ta možnost není, lze použít i čerstvé mléko z obchodu. To musí být plnotučné a je dobré jej ještě smíchat se smetanou (s obsahem tuku 10 %). Mléko se nechá zkysnout při pokojové teplotě. Nemusí být zkyslé úplně tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je nakyslé. Obecně lze říct, že stačí mléko nechat stát do druhého dne. Postup: Druhý den mléko pomalu zahřejeme. Měkký tvaroh asi na 40 °C, tvrdý tvaroh klidně na 50-55 °C. Čím je…
-
Výroba domácí „lučiny“
[dropcap]E[/dropcap]xistuje hned několik variant téhle oblíbené pochoutky. Se šlehačkou je výsledná pomazánka krémovější, ze zakysané smetany je potom lehčí, svěžejší. Na oba recepty potřebujete bílý jogurt, který by měl mít minimálně 10 % tuku. Nejlepší je řecký jogurt, případně Selský jogurt nebo Hollandia. Lučina ze zakysané smetany Potřebujete: 1 velký bílý jogurt (500 g) 1 zakysanou smetanu (180 g) hrnec, cedník, plátno (případně kapesník, plenu apod) Postup: Suroviny se samozřejmě dají násobit. Z jedné dávky (680 g) získáte asi 300 g domácí lučiny. Smetanu s jogurtem dobře promíchejte a osolte dle chuti. Připravte si hrnec, na něj cedník nebo sítko vyložené plátnem. Jogurt se smetanou vylijte na plátno a v…
-
Jak vyčistit mosaz
[dropcap]P[/dropcap]řestože byly mosazné kliky vytlačeny novými moderními materiály, patří stále k oblíbeným (nejen) sběratelským artiklům. Mosaz má totiž při správné péči velmi dlouhou životnost a kliky z mosazi mohou sloužit i sto let. Následující návod na čištění mosazných klik samozřejmě platí i na další mosazné předměty. Čistič mosazi K čištění mosazi se výborně hodí přípravek Sitol (dříve Sidol), který je běžně k dostání například v drogeriích. Pamatujte na svou ochranu a při čištění používejte gumové nebo latexové rukavice. Čištěný předmět rozeberte na jednotlivé díly. Na mosazné části naneseme přípravek a necháme několik minut působit. Po pěti minutách vrstvu krému očistíme hadříkem a postup opakujeme. Vždy stačí pouze tenká vrstva přípravku,…
-
Jak vyčistit mikrovlnku
[dropcap]D[/dropcap]alší rady ze série článků, které se zabývají čištěním běžných domácích spotřebičů. Jak tedy správně na mikrovlnnou troubu? Čističe Na trhu existuje škála profesionálních čisticích prostředků, které jsou přímo určené na čištění mikrovlnných trub. 750 ml takových přípravků se dá pořídit za cca 120 Kč a to ve formě pěny (rozprašovač) nebo krému (menší objem). Přípravek se nanese na hadr či houbičku a trouba se vydrhne. Přípravky odstraňují mastnotu a po vyčištění je třeba nechat dvířka trouby otevřená, aby se vyvětraly výpary. Jedlá soda Jedlá soda má v domácnosti velmi široký záběr použití. Kašičkou, kterou si připravíte smícháním sody a vody, lze vyčistit pracovní plochu, prkénka, sporák, vnitřek trouby i mikrovlnky,…
-
Jak vyčistit myčku nádobí
[dropcap]M[/dropcap]yčky nádobí jsou v dnešní době nedílnou součástí mnoha domácností. Jejich používání je pro nás pohodlnější a šetří čas. Stejně jako každý jiný spotřebič i myčka nádobí vyžaduje jistou údržbu. Podívejte se na profesionální i „babské“ rady na vyčištění spotřebiče. Profesionální příslušenství Někteří výrobci myček nádobí ke svým produktům nabízí i příslušenství, mezi které patří čistící a odvápňující tablety nebo gely určené přímo pro danou značku myčky. Například Electrolux nabízí 10 takovýchto tablet za necelých 200 Kč. Přípravek se jednoduše vloží do myčky podobně jako prostředek na mytí a spotřebič se nechá projít cyklem mytí. Kromě samotných výrobců nabízí tzv. čističe myček i další značky, pod kterými běžně nakupujeme prášky nebo…
-
Zateplení stropu polystyrénem
[dropcap]N[/dropcap]a úspory energií se při nové výstavbě klade velký důraz. Moderní materiály vynikají velkou izolací a tím dovedou ušetřit spoustu energie a tím i peněz. To, co stačilo před pár lety nyní je již nedostatečné a zastaralé. Do několika let se dokonce mluví o povinnosti stavět energeticky pasivní budovy. No jo, to se týká nové výstavby. Ale co stávající budovy? Je nějaké řešení jak snížit tepelnou ztrátu u těchto budov? Izolace a zateplení Řešení jistě existuje a dokonce není ani nijak technologicky náročné. Jde o klasické zateplování. Zateplování je klasické přidání izolace většinou na obvodové zdi domu. Izolace dokáže ušetřit tisíce korun ročně na cenách vytápění. Zateplení se hodí praktiky…