Tradiční bramborák trochu netradičně
Bramborák je pokrm, který není třeba představovat. Připravuje se ve většině slovanských a germánských rodinách a nese celou řadu názvů. Za všechny jmenujme například cmunda, bába, stryk, trhanec nebo třeba vožďouch. Všechny tyto názvy vycházejí z tradice v různých oblastech.
Těsto na výrobu a různé způsoby použití
Základ těsta tvoří strouhané syrové brambory, mouka, vejce, česnek, sůl a majoránka. Některé recepty však obsahují i celou řadu dalších ingrediencí – kmín, pepř, cibule, škvarky, pokrájená slanina nebo uzené maso. Někdo nahrazuje část brambor cuketou či kysaným zelím.
Podávat jej lze jako samostatný pokrm. Cmunda se podává se zelím a uzeným masem. Někdo těsto používá jako obal na maso.
V některých kuchyních se bramborák podává jako příloha k masu nebo omáčkám.
V Německu je oblíbená dokonce sladká varianta, při které se těsto připravuje bez česneku a koření a na závěr je hotový bramborák potírán sladkým jablkovým protlakem.
Obdobně se bramboráky připravují v Polsku, jen místo jablečného protlaku se sypou cukrem nebo polévají smetanou.
Na Valašsku jej připravují pouze z brambor a mouky a ještě teplý potřou máslem a pocukrují.
A co by to bylo za článek bez nějakého toho netradičního receptu. Vyzkoušejte třeba…
Bramborák pečený na plechu plněný zelím s uzeným masem
Suroviny na výrobu (4 porce):
Bramborák:
- necelé kilo brambor,
- 2 vejce,
- hladká mouka (dle potřeby),
- 3 stroužky česneku,
- majoránka,
- sůl, pepř,
Náplň:
- 1 lžíce sádla,
- 1 cibule,
- uzené maso,
- sáček kysaného zelí,
- trochu kmínu,
Postup:
Ze surovin na bramborák připravíme těsto. Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme polovinu těsta a pečeme asi 15 minut v rozehřáté troubě.
Mezitím si připravíme náplň:
Rozehřejeme sádlo, osmažíme na něm cibulku a uzené maso. Přidáme řádně vyždímané zelí, kmín, trochu vody a podusíme.
Pekáček vyndáme z trouby, na předpečené těsto rozprostřeme náplň a zbytek těsta na bramborák a pečeme ještě asi půl hodiny.