Moučníky

  • Moučníky,  Vaření

    Zdravé mlsání – Banánové lívance a lívance s jogurtem

    Chcete své rodině připravit skvělou nedělní snídani? Nebo jednoduše máte chuť na něco dobrého, ale nechcete hřešit zbytečně těžkými a velmi sladkými jídly. Čokoláda, sladké dezerty, bonbony a sladké tyčinky, to všechno může mít vliv na vaše tělo. Budete-li konzumovat tyto potraviny velmi často, pak hrozí přibírání na váze. Zkuste to zdravějším způsobem Palačinky nebo lívance nejsou také zrovna dvakrát zdravé kousky. Smažíte je na přemíře oleje, dáváte na ně spoustu šlehačky, čokolády nebo právě sladkých marmelád. Nechcete se však lívanců vzdát? Vyzkoušejte zdravější alternativy. Snižte olej, na kterém budete lívance smažit a také do těsta přidávejte méně cukru. Můžete vyzkoušet také jogurt spolu s jablky, což je velmi dobré. Nebo…

  • Moučníky,  Vaření

    Tip na dezert: Kokosové kostky

    Chuť na něco sladkého vás často přepadne kdekoliv. Čekáte na zastávce na autobus či tramvaj, sledujete film nebo pracujete. Sladkosti nám zpříjemňují den, umí zahnat chmury i špatné myšlenky. Přemýšlíte, co dobrého upečete nebo připravíte pro svou rodinu? Chtělo by to něco, co je rychlé, jednoduché, ale zase něco, co bude celé rodině chutnat. My pro vás máme kokosové kostky! Čokoláda a kokos Ideální kombinace pro všechny, kteří mají rádi chuť kokosu a i pro ty, kteří milují čokoládu. Čokoládové kostky jsou jednoduché, výhodou je, že se nemusejí péct, jsou rychle hotové a s přípravou vám moou pomoci také děti. Stanou se nedílnou součástí vaší kuchyně, můžete si je vzít do…

  • Moučníky,  Vaření

    Tip na dezert: Koláč s jablky a ořechy

    Jednoduchý a přitom velmi skvělý koláč s jablky, který si můžete připravit k víkendové snídani, ke kávě nebo jako chutný dezert pro děti, třeba na svačinku. Jde o klasický koláč s jablky, často nazýván jako hraběnčin koláč. Nahoru se strouhá těsto na hrubém struhadle, což skvěle chutná. Výborný koláč, který zasytí Nemáte-li rádi příliš hutné a tuhé koláče, tento vám bude chutnat. Je lehký, jablka jej skvěle doplní a dochutí. Koláč není vůbec suchý, naopak je díky mléku a jablkům krásně jemný a vláčný. Jednoduché těsto a náplň vytvoříte během chvíle a pak už si jen můžete pochutnávat. Jak si připravit tento dezert? Ingredience: Těsto 450g polohrubé mouky 125g Hery nebo Palmarínu 200g…

  • Moučníky,  Vaření

    Tip na dezert: Malinovo – čokoládový dezert

    Také občas přemýšlíte nad tím, co své návštěvě připravit jako sladký dezert? Máte však pocit, že neustále pečete ty samé dezerty? Chcete něco nového, neokoukaného a dobrého? Co takhle malinový dezert s čokoládou?  Je lehký, vynikající a návštěvě určitě zachutná. U nás doma se po něm vždycky zapráší. Tento dezert je ideální pro všechny, kteří přijdou na návštěvu nebo jako sladkou tečku při oslavách narozenin. Jde o těsto křehké, které je velmi oblíbené. Na své si přijdou milovníci ovoce nebo také čokolády. Vyzkoušejte i vy tento jednoduchý recept! Přinášíme křehké těsto v bezlepkové variantě. Suroviny: 125g másla 180g pohankové mouky 50g mandlové mouky 1 kus vejce 2 polévkové lžíce kokosového cukru Sůl…

  • Moučníky,  Vaření

    Tip na moučník: Čokoládový dort bez mouky

    Také přemýšlíte, co své mlsné rodince upečete o víkendu za dezert? Neumíte si už představit sobotu a neděli bez kávy a kousku dobrého zákusku? Co však upéct? Jablečných závinů, bábovek a perníků má rodina už pomalu plné zuby. Pečete neustále to samé a chcete vyzkoušet něco nového a jednoduchého? Bez mouky Máte rádi dezerty a to čokoládové! Jenže všichni víme, že jsou sladké a zrovna mouka není pro postavu tím ideálním parťákem. Pečení si však bez mouky, podobně jako jakékoliv jídlo bez soli, neumíte moc představit. Nejde to! Moment….nebo ano? Jde to? My pro vás máme jednoduchý recept na čokoládový koláč, který se skládá ze tří ingrediencí. A ani jednou…

  • Moučníky,  Vaření

    Malinové brownies

    Jemný a příjemně vláčný, takový je dezert s názvem brownies. Tenoučká křupavá vrstva a pod ní tuhé těsto je ideální pro všechny milovníky dezertů. Je možno jej upéct na několik způsobů, nejčastěji s čokoládou, která musí převažovat nad ostatními ingrediencemi. Můžete do něj přidávat oříšky, sušené ovoce, ale třeba i maliny. Jíst tento dezert je naprostá lahoda a skvělou zprávou je také to, že jej zvládne upéct úplně každý. Není to vůbec nic složitého, smícháte všechny ingredience a dáte péct! Na malinové brownies budeme potřebovat: 200g cukru 200g másla 200g tmavé čokolády 200g malin (pokud máte maliny rádi, můžete přidat klidně víc) 60g hladké mouky 80g kakaa 1 vanilkový lusk celý 1…

  • Blogy,  Kuchyně,  Moučníky,  Nezařazené,  Tipy & praktické informace,  Vaření

    Pár nápadů na vánoční dobrůtky

      Co patří k Vánocům? Pohoda, veselí, rodinné setkání, stromeček, dárky a hlavně dobrůtky. Napadlo vás někdy vytvořit něco netradičního? Ne? Ale to přece vůbec nevadí. Máme pro vás pár tipů a nápadů, jak své blízké oslnit a potěšit.   Marshmallow s cukrovým lízátkem   Budeme potřebovat: marshmallow, čokoládu a lízátka ve tvaru vánočních hůlek. Roztopíme čokoládu a polovinu marshmallow do čokolády ponoříme a hned vytáhneme. Následně dozdobíme rozdrobeným (rozbitým) kusem lízátka. Nakonec doprostřed upevněte cukrovou hůlku. Upozornění: Mějte na vědomí, že se marshmallow po kontaktu s teplem rád roztápí. Bude tedy lepší, když necháte čokoládu trochu vychladnout.   Sobíci z preclíků Budeme potřebovat: slané preclíky, čokoládu, bílou polevu, potravinářské…

  • Moučníky,  Vaření

    Jablečný dezert pod kokosovou peřinkou

    Jemný vláčný dezert s jablky a kokosem zachutná zaručeně malým i velkým. Je výborným dezertem ke kávě. Co je to vlastně dezert? Slovo dezert pochází z francouzského desservir, což znamená uklidit ze stolu. Dezert je jídlo podávané obvykle na zakončení menu. Nejčastěji ho představuje malá porce sladkého jídla, jeho charakter je však silně podmíněn krajovými zvyklostmi – např. ve Francii je zvykem servírovat jako dezert sýr (pokud možno několik druhů), v Itálii kromě sladkostí rovněž sýr i ovoce, ve Španělsku se dezertem rozumí sladkosti, ale v závislosti na ročním období se servíruje i ovoce. Je mnoho druhů dezertů, ale vždy by měly chuťově harmonizovat s ostatními chody. Příprava se zdá složitá, ale…

  • Moučníky,  Nezařazené,  Vaření

    Pistáciové řezy

    Tyto řezy jsou sladké, svěží a rozplynou se na jazyku. Můžete si jeden dát jako dezert po obědě, nebo jen tak při posezení s přáteli. Řezy se skládají ze tří vrstev – korpus, vanilkový krém a pistáciový krém. Celé je to pak zalité v čokoládě, aby držely pohromadě. Nejprve si připravíme korpus, ten je jednoduchý, je také odlehčený ovesnými vločkami, které jsou rozmixované na mouku. Tekuté těsto rozetřeme na plech a dáme péct. Po upečení zarovnáme kraje a korpus rozdělíme na tři stejné pruhy. Dále si připravíme vanilkový krém, jeho základ tvoří pudink, ten připravíme klasicky uvařením, po vychladnutí ho vyšleháme, zvlášť si vyšleháme smetanu a do ní si poté postupně zašleháváme…

  • Moučníky,  Vaření

    Banánovo-mangová zmrzlina

    Snadná a rychlá zmrzlina, kterou si můžete jednoduše připravit doma, vás potěší svou svěží chutí hlavně v letních dnech. Jak vůbec vznikla zmrzlina? Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka, tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu…