Moučníky

  • Moučníky,  Vaření

    Zdravý nepečený cheesecake

    Tento cheesecake budete mít připravený za chvíli. A stejně rychle se taky sní. Toto není klasický cheesecake, jak možná znáte. Část krému je totiž nahrazena kokosovým mlékem neboli kokosovou smetanou, získává se vymačkáním kokosové dužiny v horké vodě. Kokos obsahuje velké množství tuků, obzvlášť těch nasycených, podobně jako živočišné tuky. Z nasycených tuků v kokosu však nemusíte mít strach, obsahuje totiž ty „zdravé“, které naše tělo potřebuje. Kokos navíc obsahuje všechny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), ale i další tělu prospěšné látky. Kokosová smetana je tak výbornou náhražkou klasické smetany, má krásnou hustou konzistenci a smetanovou chuť. Korpus tvoří směs ořechů a semínek, které si rozmixujeme na prášek. Můžete použít i…

  • Moučníky,  Vaření

    Kakaový dort s pařížským krémem

    Delikátní dort s pařížským krémem zalitý čokoládou můžete připravit i sami doma a obdarovat své nejbližší. Dort se skládá z kakaového korpusu, pařížského krému a čokoládové ozdoby. Dort se pekl na téma Valentýn, proto je ve tvaru srdce, můžete však použít jakoukoliv jinou formu i ozdoby. Korpus je klasicky tvořen ze tří skupin – bílkový sníh, žloutková pěna a suchá směs, každá skupina se nejdřív připraví zvlášť, poté se smíchávají dohromady. Suché suroviny se připraví jednoduše, pouze se smíchají. Dort je odlehčen pohankovou moukou, můžete však místo ní použít i jinou mouku. Žloutkovou pěnu připravíme vyšleháním žloutků s cukrem, vodou a olejem. Bílkový sníh připravíme klasicky vyšleháním bílků s cukrem. Poté Střídavě pomalu zamícháváme…

  • Moučníky,  Vaření

    Dietní mléčné řezy

    Rychlé a snadné řezy, které chutnají skoro jako ty kupované, ale na rozdíl od nich jsou dietní a zdravé. Lněné semínka se řadí mezi takzvané superpotraviny. Proč? Je prostě super. Lněné semínka, tak jako všechna jiná semínka jsou zdrojem živé svěží energie a spousty prospěšných živin. Jako většina semínek, obsahují hodně oleje a to s velkým obsahem polynenasycených mastných kyselin, hlavně ty nejdůležitější – kyselinu linolovou a linolenovou, které jsou pro člověka esenciální. Slupky lněných semínek jsou nejbohatším zdrojem lignanů, to jsou látky, které mají antioxidační vlastnosti a také tlumí účinky estrogenu, čímž podporují plodnost, upravují menstruační cyklus a také snižují riziko rakoviny prsu, pohlavních orgánů, ale také zažívacího traktu a…

  • Moučníky,  Vaření

    Halva ze sezamových semínek

    Slaďoučká halva je jen ze samých zdravých surovin, určitě ale hned každému zachutná. Halva, nebo také chalva, je cukrovinka světlé barvy ve tvaru kostky či obdélníku. Vyrábí se buď ze semolinového základu nebo z tahini. Je populární hlavně v Rusku, Indii, Pákistánu a okolních zemích. Semolinová halva je více želatinózní struktury, kdežto halva z tahini má spíše drobivou konzistenci. Semolinová halva se vyrábí ze semoliny, což je vlastně tvrdá pšenice, která se také používá pro přípravu těstovin. Tato halva se připravuje hlavně v oblasti Indie a Pákistánu. Dále se může připravovat z tahini, to je vlastně pasta ze sezamu, je známá především v oblasti středozemního moře. U nás je běžně k dostání ve zdravé výživě. Při výrobě…

  • Moučníky,  Vaření

    Tvarohové knedlíčky s malinovým přelivem

    Klasika, u které oceníte především snadnou přípravu a výbornou chuť. Ovocné knedlíky, to je rakouská, polská, ale hlavně česká klasika. Připravují se z kynutého, bramborového, nebo tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce, jako je broskev, borůvky, jahody či meruňky. Poté se upravují varem ve vroucí vodě. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvarohem, cukrem nebo osmaženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem. Další možnost je udělat malé knedlíčky, které pak zalijeme rozmixovaným ovocem. Existují také takzvané trhané knedlíky, ty se připravují tak, že knedlíčky těsta se natrhají na kousky a poté se vaří. Základ knedlíčků tvoří, jak název napovídá, tvaroh. Vhodný je tvaroh polotučný nebo plnotučný. Tvaroh si dáme do misky a…

  • Moučníky,  Vaření

    Jednoduchý domácí medovník

    Výborný domácí medovník je opravdu jednoduchý, takže ho zvládne zajisté každý. Medovník je druh dortu medově-karamelové chuti. Sestává z tenkých medovníkových plátů, které jsou spojené hustým krémem. Před konzumací se dort nechává nejméně jeden den odležet. Těsto se sladí medem. Tento druh medového pečiva má staletý slovanský původ. V České republice si pro název „Medovník“ nechala zaregistrovat ochrannou známku pražská firma, která tento výrobek dodává do kaváren, cukráren a restaurací. Firma drží svoji recepturu na dort v tajnosti, mezi lidmi však koluje značné množství různých receptů na medovník. Tento medovník se skládá z medového korpusu a krému ze salka. Den dopředu si uvaříme salko, tedy slazené kondenzované mléko, a to tak,…

  • Moučníky,  Vaření

    Krémové sušenky s čokoládou

    Jednoduché a přitom tak dobré. Tyto sušenky hned zmizí z talíře. Hledala jsem recept na zdravé, jednoduché a zároveň dobré sušenky. Několik receptů vypadalo opravdu dobře, ale když jsem je vyzkoušela já, už tak dobře nevypadaly. Pak jsem našla tento recept, stačí pouze pár surovin, je rychlý a jednoduchý, žádné vejce ani máslo, takže je vhodný i pro vegany. Žádná mouka a skoro ani cukr, takže je vhodný i při redukční dietě. Tak jsem ho vyzkoušela. Těsto se vytvořilo dobře, až jsem se divila, že už to jsou opravdu všechny suroviny. Ale to důležité – sušenky chutnaly skvěle a vypadaly dokonce lépe než v původním receptu, tam se jim totiž trochu roztekly…

  • Moučníky,  Vaření

    Dort Pavlova

    Lehký svěží dortík je ideálním dezertem za horkých letních dnů. Dort je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové, která v roce 1926 a 1929 navštívila Austrálii a Nový Zéland. O původ tohoto dortu se oba státy přou. Pravděpodobně však vznikl na Novém Zélandu. Dort poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu, kde Anna Pavlova bydlela. Šéfkuchař se inspiroval její baletní sukní. Sukni představoval krém ze šlehaných bílků ozdobený šlehačkou. K docílení zelené barvy, stejné jako balerínina sukně, ozdobil kuchař dort kiwi. Dort se připravuje z ušlehaných bílků, ke kterým se přidá cukr, ocet, kukuřičný škrob a často i vanilková esence. Krém se peče pomalu, podobně jako…

  • Moučníky,  Vaření

    Svěží kardinálovy řezy

    Kardinálovy řezy jsou skvělou pochoutkou za teplého i chladného počasí, nejlepší jsou s čerstvým ovocem. S těmito výbornými řezy u nás přišla mamka vloni v létě. Řezy jsou sladké, svěží, lehké díky sněhovému těstu a zároveň vláčné díky piškotovému těstu, takže není divu, že jsme si je hned všichni zamilovali a už se u nás pečou pravidelně. Příprava není nikterak složitá a nezabere to ani moc času.  Řezy se dají péct celoročně, v zimě můžeme použít konzervované ovoce, například ananas, nebo i mražené, třeba borůvky. Nejlepší je samozřejmě použít čerstvé ovoce, ideální jsou jahody z vlastní zahrádky. 🙂 Řezy se skládají ze dvou základních těst – piškotového a sněhového, střed je vyplněn ovocem a šlehačkou.…

  • Moučníky,  Vaření

    Jahodové makronky

    Tyto sladké jednohubky jsou ideálním dárečkem na valentýna, můžete jimi potěšit svého partnera, přátelé, ale i sebe. Makronky jsou malé sladké dezertíky původem z Francie. Jejich základ tvoří bílkový sníh, jsou to vlastně dva sněhové piškotky (často různě barevné) spojené různými typy krémů. Nejčastěji se spojují máslovým či čokoládovým krémem, nebo také marmeládou. Název vznikl z Francouzského maccherone, což znamená bílkový sníh. Makronky jsou charakteristické Křupavým povrchem a vláčným středem. Jsou podobné sněhovým pusinkám, ale na rozdíl od nich se při jejich výrobě používá i mouka, proto jsou více vláčně. Makronky se připravují v různých příchutích a barvách, obvykle tak, aby k sobě pasovaly. (Jahodové jsou červené, pistáciové zelené apod.) Příprava makronek není příliš…