Zapečená brokolice
[dropcap]K[/dropcap]do by neměl rád brokolici? Tato chutná a především velmi zdravá rostlina druhu brukev zelná patří mezi přímé příbuzné květáku. Pěstuje se jako jednotletka i dvouletka a k nám se dostala z oblasti Středomoří. Konzumují se dužnaté stonky s růžicemi a to za syrova i dušené.
Brokolici lze připravit na mnoho způsobů. S oblibou ji přidáváme do polévky, ale také vařenou jako přílohu k nejrůznějším pokrmům. Můžeme ji dusit, vařit i zapékat, zkrátka podle chuti. Předtím, než ji začnete zpracovávat, rozeberte růžice a důkladně je omyjte pod proudem tekoucí vody. Poté ji vložte do osolené vařící vody, ve které změkne (pozor na rozvaření, ztratila by vitamíny). Nechte ji okapat v cedníku a podívejte pokapanou máslem s vařenými brambory. Ty můžete posypat petrželkou.
Mezi další časté způsoby zpracování patří zapékání. Zapečená brokolice bude chutnat vám i vašim dětem. Pro přípravu budete potřebovat následující ingredience:
Pro přípravu potřebujeme tyto ingredience:
[starlist]
- 1 brokolici
- 4 brambory
- 1 smetana ke šlehání
- 100 g šunky
- strouhaný sýr
- 1 stroužek česneku, sůl
[/starlist]
Recept na zapečenou brokolici (postup přípravy):
- Připravte si brambory a nakrájejte je na kolečka. Vložte do hrnce a nechte povařit, ale jen do poloměkka. V dalším hrnci po dobu cca 2 – 3 min. povařte brokolici, kterou předem rozdělíte na růžičky.
- Ve skleničce smíchejte 125 ml smetany, rozmačkaný česnek, vejce a špetku soli. Důkladně promíchejte.
- Jakmile se brambory a brokolice dovaří, připravte si zapékací mísu a vymažte ji olejem. Na dno mísy naskládejte v následujícím pořadí: plátky šunky, vrstvu brambor, vrstvu brokolice. Posypte sýrem a naskládejte další vrstvu brambor. Vše zalijte připravenou směsí smetany a vajíčka a nakonec opět posypte nastrouhaným sýrem.
- Optimální doba zapékání ve cca 15 minut v troubě předehřáté na 200°C.
- Zapečená brokolice se sýrem se podává jako hlavní jídlo. Můžete ji doplnil další zeleninou nebo zeleninovým salátem.