zavarovani okurek
Vaření

Zavařování okurek

[dropcap]J[/dropcap]en těžko si lze představit   českou  domácnost  bez zavařených okurek. Bez nich se neobejde pravý vánoční salát a je to i skvělá dobrota i jen tak k zakousnutí.

Množství přísad, které se používají při nakládání okurek, a jejich kombinace umožňují docílit více či méně zřetelné chuťové odlišnosti.  Okurky lákají i ty, kteří si vlastní přípravu nakládaček chtějí vyzkoušet vůbec poprvé. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák a ozve se typické křupnutí.  Kyselé okurky jsou klasika a svůj osvědčený recept má každý.

zavarovani okurek

Za všechny jeden znojemský recept.

Odborníci tvrdí, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a že jeho proslulost spočívá v kombinaci  mnoha bylin. Kdo okurky nakládá, ví, že řada receptů, se pyšně hlásí ke znojemskému původu, ačkoliv více bylinek neobsahují. Tady je jeden z nich.

Okurky prospívají sliznicím v žaludku i ve střevech a i jinak svědčí lidskému zažívání, látkové výměně a čistotě organizmu. Obsahují mnoho vody. Šťáva z čerstvých okurek s trochou medu usnadní léčbu letního nachlazení a zmírní kašel.

Jak na to?

Recept  na  nálev na – Znojemské okurky

[starlist]

  • 3 litry vody
  • 40 dkg cukru
  • 2 deka
  • 1 litr octa
  • mrkev, cibule
  • kopr,  chilli papričky
  • bobkový list

[/starlist]

Ve velkém hrnci vše smícháme a nálev povaříme. Toto množství postačí tak na 10 sklenic.

Příprava

1. Okurky namočíme do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme. Okurky vybíráme spíše menší, jsou křehčí, ale v případě nouze lze i ty větší rozkrájet a zavařit.

2. Do sklenic naskládáme čisté omyté okurky a do každé sklenice  přidáme  několik   koleček  mrkve, bobkový list a okurky proložíme snítkami kopru.

3. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky  byly  ponořené. Uzavřeme víčky a sterilujeme při 80 °C 20 minut.

Tip

Máte – li rádi ostré, nesmíte zapomenout  na chilli papričku, kterou přidáte do každé sklenice před  zavařováním.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *