Zdravý nepečený cheesecake
Tento cheesecake budete mít připravený za chvíli. A stejně rychle se taky sní.
Toto není klasický cheesecake, jak možná znáte. Část krému je totiž nahrazena kokosovým mlékem neboli kokosovou smetanou, získává se vymačkáním kokosové dužiny v horké vodě. Kokos obsahuje velké množství tuků, obzvlášť těch nasycených, podobně jako živočišné tuky. Z nasycených tuků v kokosu však nemusíte mít strach, obsahuje totiž ty „zdravé“, které naše tělo potřebuje. Kokos navíc obsahuje všechny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), ale i další tělu prospěšné látky. Kokosová smetana je tak výbornou náhražkou klasické smetany, má krásnou hustou konzistenci a smetanovou chuť.
Korpus tvoří směs ořechů a semínek, které si rozmixujeme na prášek. Můžete použít i jiné ořechy či semínka v libovolném poměru. K rozemleté směsi pak stačí přidat trochu vody a vše se krásně spojí v těsto. Není potřeba přidávat tuk, protože ořechy už jsou tučné samy o sobě. Na dortík postačí malá forma, kterou si vytřeme tukem. Do spodní části pak vytvarujeme připravený korpus, můžete ho vytvarovat i po krajích. Dále si připravíme sýrový krém. V tomto receptu jsem použila i kokosovou smetanu, což je skvělá náhražka smetanového sýru pro vegany. Kvalitní kokosová smetana by měla být krásně tuhá, konzistenci by měla mít podobnou mascarpone. V míse tedy smícháme kokosovou smetanu, mascarpone, žervé a tvaroh. Lze použít i jiný poměr, než mám uvedený v tomto receptu. Na dochucení jsem přidala ještě trochu proteinového prášku, to však není nutností. Lze dochutit i například vanilkovým aromatem. Krém si lehce prošleháme, aby se vše krásně spojilo, a poté ho navrstvíme do formy. Formu dáme na pár hodin do lednice, aby vše ztuhlo. Poté opatrně vyjmeme z formy, nakrájíme a můžeme podávat.
Energetická hodnota na 1 kus (1/6 dortu): 5g bílkovin 16g tuků 2,5g sacharidů 3g vlákniny
Čas: 20 minut Množství: 12cm dort Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- 30g lněných semínek
- 30g vlašských ořechů
- 30g lískových ořechů
- 2 lžíce vody
- 75g kokosová smetana
- 60g mascarpone
- 30g žervé
- 30g plnotučného tvarohu
- 1 lžíce proteinového prášku na dochucení
Postup:
- Semínka a ořechy rozemeleme najemno, přidáme vodu a vypracujeme v těsto.
- Formu vytřeme trochou tuku a vytvarujeme do ní těsto.
- V míse vyšleháme kokosovou smetanu, mascarpone, žervé a tvaroh, můžeme přidat proteinový prášek.
- Krém navrstvíme do formy a necháme ztuhnout.
Cheesecake vyjmeme z formy, nakrájíme na 6 kousků a můžeme podávat.