Moučníky,  Vaření

Zdravý nepečený cheesecake

Tento cheesecake budete mít připravený za chvíli. A stejně rychle se taky sní.

Toto není klasický cheesecake, jak možná znáte. Část krému je totiž nahrazena kokosovým mlékem neboli kokosovou smetanou, získává se vymačkáním kokosové dužiny v horké vodě. Kokos obsahuje velké množství tuků, obzvlášť těch nasycených, podobně jako živočišné tuky. Z nasycených tuků v kokosu však nemusíte mít strach, obsahuje totiž ty „zdravé“, které naše tělo potřebuje. Kokos navíc obsahuje všechny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), ale i další tělu prospěšné látky. Kokosová smetana je tak výbornou náhražkou klasické smetany, má krásnou hustou konzistenci a smetanovou chuť.

Korpus tvoří směs ořechů a semínek, které si rozmixujeme na prášek. Můžete použít i jiné ořechy či semínka v libovolném poměru. K rozemleté směsi pak stačí přidat trochu vody a vše se krásně spojí v těsto. Není potřeba přidávat tuk, protože ořechy už jsou tučné samy o sobě. Na dortík postačí malá forma, kterou si vytřeme tukem. Do spodní části pak vytvarujeme připravený korpus, můžete ho vytvarovat i po krajích. Dále si připravíme sýrový krém. V tomto receptu jsem použila i kokosovou smetanu, což je skvělá náhražka smetanového sýru pro vegany. Kvalitní kokosová smetana by měla být krásně tuhá, konzistenci by měla mít podobnou mascarpone. V míse tedy smícháme kokosovou smetanu, mascarpone, žervé a tvaroh. Lze použít i jiný poměr, než mám uvedený v tomto receptu. Na dochucení jsem přidala ještě trochu proteinového prášku, to však není nutností. Lze dochutit i například vanilkovým aromatem. Krém si lehce prošleháme, aby se vše krásně spojilo, a poté ho navrstvíme do formy. Formu dáme na pár hodin do lednice, aby vše ztuhlo. Poté opatrně vyjmeme z formy,  nakrájíme a můžeme podávat.

Energetická hodnota na 1 kus (1/6 dortu):

5g bílkovin             16g tuků                 2,5g sacharidů       3g vlákniny

x_MG_6166

Čas: 20 minut        Množství: 12cm dort              Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 30g lněných semínek
  • 30g vlašských ořechů
  • 30g lískových ořechů
  • 2 lžíce vody
  • 75g kokosová smetana
  • 60g mascarpone
  • 30g žervé
  • 30g plnotučného tvarohu
  • 1 lžíce proteinového prášku na dochucení

Postup:

  1. Semínka a ořechy rozemeleme najemno, přidáme vodu a vypracujeme v těsto.
  2. Formu vytřeme trochou tuku a vytvarujeme do ní těsto.
  3. V míse vyšleháme kokosovou smetanu, mascarpone, žervé a tvaroh, můžeme přidat proteinový prášek.
  4. Krém navrstvíme do formy a necháme ztuhnout.

Cheesecake vyjmeme z formy, nakrájíme na 6 kousků a můžeme podávat.

x_MG_6159 x_MG_6160 x_MG_6162 x_MG_6163 x_MG_6164

x_MG_6169

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *