Zůstal vám mazanec nebo kus vánočky? Připravte si francouzské tousty!
K Vánocům patří snídat vánočku nebo mazanec. Hezky namazat máslem, posypat kakaem nebo cukrem, dát si horkou čokoládu, kakao nebo mléko a k tomu zkouknout pohádky. Také je to vaše tradice, které se nechcete vzdát? Když však takto snídáte třikrát nebo čtyřikrát a mezitím uždibujete cukroví a další laskominy, které Vánoce nabízejí. Zůstává tak kus vánočky nebo mazance a vy nevíte, co s ním. Nechcete jej vyhodit, ale co můžete připravit z takového kousku? Možná můžete udělat výbornou snídani! Francouzské tousty ze zbylé vánočky nebo mazance jsou chutné a výborné. Pochutná si celá rodina! Jak na to?
Co budete potřebovat:
- 4 plátky vánočky nebo mazance, které vám zůstaly
- 2 kusy vajec
- 100 ml mléka
- 1 špetka soli
- Čtvrt lžičky mleté skořice
- Máslo na opečení toustů
- Moučkový cukr na posypání
- Čokoláda, ovoce, šlehačka na dochucení toustů (vyberte podle toho, co je doma nebo co máte rádi)
Jak postupovat:
V misce rozšlehejte vejce s mlékem. Přidejte špetku soli a skořici a pořádně prošlehejte. Plátky vánočky nebo mazance namáčejte v misce s vejcem po obou stranách a můžete dát na pánev. Na ní rozpusťte máslo. Francouzský toust opečený na másle je chutný. Při namáčení nechte chvíli nasát, aby uvnitř francouzský toust zůstal krásně vláčný a šťavnatý.
Opékejte na mírném plameni z obou stran, dokud nebudou strany dozlatova opečené. Jednotlivé plátky dejte do ubrousků, nechte odsát přebytečné máslo a dejte na talíř, kde posypete moučkovým cukrem. Přidejte ovoce, čokoládu, šlehačku nebo cokoliv jiného, co vám chutná či co si chcete připravit ke snídani. Výborný je třeba také řecký jogurt. Přejeme dobrou chuť!